Електоралните настроения показват, че нови избори сега не биха дали особена промяна. И все пак има няколко ключови "капана", които могат сериозно да изменят политическия пейзаж

Ако днес се провеждаха избори, резултатът от тях щеше да е идентичен на съществуващото в момента положение в Народното събрание. До този извод можем да достигнем след излязлото вчера проучване на общественото мнение, проведено от "Галъп интернешънъл". 

Изследването е проведено от 13 до 19 май 2016 г. сред 819 пълнолетни българи. Периодът на изследването е скоро след конгреса на БСП, оттеглянето на подкрепата на АБВ за кабинета и предложението на ДСБ за издигане на Росен Плевнелиев. 

Разпределение на силите

Въпреки липсата на кой знае какви особени промени в политическия пейзаж, към настоящия момент съществуват твърде много неясни вероятности, които могат да доведат до сериозни изменения в картината. 

Основният фактор в българската политика обаче продължава да бъде ГЕРБ, която запазва двойна преднина пред втората по сила партия - БСП. За партията на премиера Бойко Борисов биха гласували 24,5% от българите, а за социалистите - 12,4%. 

Трета сила остава ДПС, макар и с намален електорален потенциал след отцепването на ДОСТ. След тях, също с понижени резултати се нареждат Реформаторския блок и Патриотичния фронт. 

Останалите партии с шансове за влизане в следващо Народно събрание (ако изборите бяха днес) са АБВ, Атака и потенциална партия на шоумена Слави Трифонов, който стои зад инициирания референдум за промяна на избирателната система

Elektoralni naglasi za may 2016 g spored galap interneshanal

Така на практика, ако имахме избори днес, в парламента отново биха се озовали 8 формации, като основните разлики биха били липсата на Българския демократичен център (БДЦ), по-малкото мандати за Реформаторския блок и ДПС, повечето мандати за ГЕРБ и БСП, както и наличието на политическа формация, водена от Слави Трифонов. 

Евентуално партия на Слави

Хипотетична негова партия вече има реалистични изгледи да влезе в парламента, ако изборите са сега. В същото време обаче потенциалните гласове за Трифонов са най-много сред най-младите - група с по-нестабилно електорално поведение, отбелязват от "Галъп".

Идните месеци ще покажат от кои политически ниши идва подкрепата за Трифонов, но обикновено това са гласове извън твърдите електорати, предимно на хора, които не са гласували, или по-рядко гласуват, или пък са гласували за други формации, основаващи се на харизматичен лидер.

Именно това е и основната въпросителна - дали той все пак ще регистрира своя партия/свое движение, което да участва на едни хипотетични избори в скоро време. Ако го направи, това означава запазване на вече съществуващия баланс. Ако не - гласовете, които биха отишли за него не се знае как точно биха се разпростряли. 

Реформатори в повече

Другият спорен момент идва то Реформаторския блок. Въпреки сериозните препирни и фактът, че блокът е заедно единствено на думи, докато различните крила в него си разменят нападки, социолозите продължават да показват резултати като за единен РБ. Не се знае какви биха били резултатите ако до евентуалните избори бъде лансиран новият десен проект на лидера на ДСБ Радан Кънев. Не се знае също така кои от настоящите участници в РБ биха участвали в него и кои биха останали в настоящия състав на блока. 

Силната опозиционна реторика на ДСБ влиза в тотален противовес с говоренето за стабилност и подкрепа за правителството на ДБГ, СДС и по-частично от останалите партньори в блока. Това е сериозен проблем, който трябва да бъде изчистен, ако избори действително дойдат на хоризонта. 

От "Галъп" коментират, че действително се усеща мобилизация на електоратите на отделните партии в РБ, въпреки че като цяло повечето дават общия отговор "Реформаторски блок" на въпроса за кого биха гласували. 

А правителството след това?

Третият спорен момент е евентуалното бъдещо правителство, ако то трябва да бъде съставяно при подобни изборни резултати. Ако всичко се запази според изследването на Галъп, в страната отново ще бъде нужна минимум тройна коалиция (освен ако ГЕРБ и Борисов не решат да потърсят БСП за коалиционен партньор). Оттук идва и въпросът - а кои биха били най-подходящите партньори за тях?

Източник: "Галъп интернешънъл"