Според доц. Щерев емиграционните и имиграционните процеси също ще променят демографската ситуация у нас

До 2050 г. населението на България ще бъде едва 5,2 млн. души - с 2 млн. по-малко в сравнение с тази година. Това сочат данните от стряскащ доклад за демографската ситуация по света, изготвен от ООН.

Как ще изглежда етнически България

Според директора на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата акад. Петър Иванов след 30 години българите ще бъдат едва 1,7 млн. от цялото население на страната ни. Ромите ще са повече - 2,8 млн. души, а етническите турци ще са около 700 хил..

Акушер-гинекологът доц. Атанас Щерев пък изрази мнението, че държавата трябва да спре помощите за раждане на деца. Това щяло ограничи раждаемостта при ромите, които създавали "нещастни деца".

Емиграционните и имиграционните процеси също ще променят демографската ситуация у нас, заяви доц. Щерев.

Виж още: България се стопява най-бързо от страните в ЕС

Бежанците в бъдещето на Европа

"В България ще се заселят много, но ниско образовани бежанци. Повечето имигранти сега са млади хора и деца и те ще бъдат приети в Европа, защото на целия континент населението застарява", коментира още доц. Щерев.

"Генофондът ни е увреден. Българинът е много болен. Освен това сериозно куцат системите на образованието и здравеопазването", каза от своя страна акад. Иванов. 

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: Нова телевизия