До този момент прокуратурата отказва да разпита Цветан Василев с видеоконферентна връзка, каза адвокат Менко Менков

"Цветан Василев дори и да иска не може да се върне в България. Той е в Сърбия и е с мярка за неотклонение - подписка. Всеки ден той трябва да ходи в полицейското управление, отнет му е паспортът. Ако се опита да се върне в България, ще бъде прибран на границата", заяви още Менков.

"До този момент ние имаме отговор, че прокуратурата не желае да чуе обясненията на Цветан Василев, което е изключително странно. Има писмено постановление на прокуратурата, че те не желаят да разпитат Цветан Василев с видеоконферентна връзка", твърди адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ.

"Василев живее в момента изключително скромно. Той не знае обаче какви са личните му средства", каза още Менков в сутрешния блок на Нова телевизия

Менков поясни, че всичките лични средства на Цветан Василев са законни и това е доказано. Адвокатът не знае как и къде живее в момента Цветан Василев - дали като бедняк, или не. 

Той съобщи, че се среща с него в Белград и не обсъждат по време на разговорите си как се изхранва и откъде намира пари. 

Менко Менков призова българския съд да се произнесе първо по случая с КТБ и тогава да се говори. 

Във връзка с картините, които бяха иззети от КТБ, Менков заяви, че не знае дали сте са собственост на Цветан Василев или на КТБ. 

"Повечето картини са подарък на Василев. Тези картини не подлежат на конфискация без решение на български съд. Той няма как да знае каква е стойността на нещо, което му е подарено", подчерта адвокатът. 

Тази акция цели отклоняване на общественото внимание от съществените проблеми в КТБ, смята Менков. 

Проф. Божидар Димитров пък заяви в студиото на "Здравей, България", че изобщо недоумява защо те ще бъдат оставени в неговия музей и поясни, че мястото им изобщо не е там. Експертът добави, че наистина картините са изключително скъпи и ценни.