В момента на щат в МВР работят 47 134 души

В Министерството на вътрешните работят 35 531 служители с полицейски правомощия и 11 630 души администрация, като в първата категория, освен полицаи, влизат също пожарникари, дознатели и др. Това заяви вчера вътрешният министър Веселин Вучков, който представи своята визия за промени, озаглавена: "МВР 2015. Пътна карта на реформите", пише в. "Преса".

Администрацията

Администрацията пък е съставена от две групи - т.нар. типична администрация, в която работят 6668 души: секретарки, шофьори, склададжии и др. и специфична администрация, където заетите са 4935. В специфичната администрация влизат работещите в телефон 112 и дирекцията за документи за самоличност, МВР болницата, пресцентърът на ведомството и др.

Презентацията на министър Вучков се радваше на солиден интерес, като на нея присъстваха тримата вицепремиери Румяна Бъчварова, Меглена Кунева, Ивайло Калфин, министри, депутати, експерти по национална сигурност, представители на неправителствени организации.

Щатни в МВР

Вътрешният министър посочи, че спрямо 2010 г. служителите на МВР са намалели с 9300 души. В момента реално заетите щатни бройки са 47 134 и няма никаква възможност съставът да се свива още повече. Най-много хора са напуснали през последните две години. Вучков подчерта, че непрекъснато ведомството му е натоварвано с все повече задачи.

Само през декември м.г. заради обсъжданите пенсионни реформи заявления за напускане са подали 716 души. Обратно на логиката въпреки свиването на състава бюджетът на МВР непрекъснато расте. Така например през 2010 г. ведомството е имало 56 441 служители и 1,039 млрд. лв. бюджет. През 2014 г. съставът е наброявал 51 180 души, а изхарчените от министерството пари надхвърлят 1,260 млрд. лв.

Бюджетът на вътрешното министерство

за тази година е малко над 1,031 млрд. лева. За заплати и осигуровки на персонала са предвидени над 936 млн. лева, за капиталови разходи към 13 млн., а за издръжка - около 83 млн. лева.

Според сметките на финансистите на министерството парите няма да стигнат за възнаграждения на 1000 от всичките 47 134 служители. С цел финансови икономии Вучков и екипът му предвиждат да се свие още администрацията и да се редуцира броят на началниците.

Един от начините това да стане е като се обединят двете главни дирекции "Охранителна полиция" и "Криминална полиция" в една обща - "Национална полиция". Тя бе разцепена на две преди година, а това автоматично е увеличило администрацията и разходите три пъти, каза още МВР шефът. Той добави, че чиновници няма да се гонят, а ще се преназначават на друга работа.

Вучков не пожела да коментира дали след приемането на поправките в Закона на МВР ще махне главния секретар Светлозар Лазаров.