От 1 април влизат в сила ограниченията на скоростта до 90 км/ч. за някои участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус"

Целта е да се повиши безопасността на движение по старите отсечки от автомагистралите, които заради липсата на пари не са рeмонтирани от години, информира Нова телевизия.

На "Тракия" - 

ограничения в областите Пазарджик и Пловдив

На АМ "Хемус" намаляването на скоростта се отнася за отсечки между Шумен и Варна.

В тези отсечки ще бъде поставена вертикална сигнализация, ограничаваща скоростта на движение не повече от 90 км/ч. Знаците за ограничение на скоростта ще бъдат монтирани след всеки пътен възел, както и на самия участък.

По разпореждане на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) до 13 ч. всеки ден служителите от районните пътни служби ще извършват оглед на всички автомагистрални пътища и при констатиране на нарушаване на асфалтовата настилка ще изискват от пътноподдържащата фирма да предприеме незабавни ремонтни дейности, които да бъдат изпълнени в същия ден, ако метеорологичните условия го позволяват.

"Докато бъдат намерени средства и тези участъци бъдат ремонтирани

дотогава ще има това ограничение. Искрено се надявам това да приключи още това лято", коментира шефът на АПИ инж. Лазар Лазаров.

Запитан има ли възможност за покачване на годишната винетка, шефът на АПИ каза, че това е политическо решение.

"Аз, като председател на пътната агенция, смятам, че за нас наистина таксата трябва да бъде повишена като винетка. Но най-справедливо ще бъде таксуването, когато бъдат въведени националните тол такси за поддържане. Тази система ще направи нещата такива, 

че тези, които пътуват най-много, да плащат най-много,

 а тези, които пътуват по-малко, да плащат по-малко", обобщи Лазаров.

Източник: Нова телевизия