Важните неща, които често пропускаме

Колкото по-умен е човек, толкова по-често се случва да пренебрегва простите и дребни неща, загледан в по-голямата картинка. Това обаче често са фундаментални истини, които не е добре да бъдат пренебрегвани, просто защото така може да се окаже, че сме пренебрегнали собственото си щастие.

Да, личните успехи са обвързани с постоянство и труд, но е добре от време навреме да се осланяме на доказаните истини за живота, които други хора са провели преди нас, пише лайф коучът Марк Черноф от marcandangel.com. 

Той ни припомня именно 10 такива прости истини за живота:

1. Без реални действия нито интелектът, нито доброто образование са от значение. Независимо дали имате най-високият коефициент на интелигентност в света, или докторска степен по квантова физика, едва ли ще постигнете нещо, ако не предприемете реални действия за постигане на целите си. Има съществена разлика между теоретичните познания и как те се прилагат и работят на практика.

2. Има разлика между щастието и успеха. Може да сте най-успешният бизнесмен, да притежавате милиони в банковата си сметка и да сте подсигурили старините си, но това не ви гарантира щастие, ако сте самотни и няма с кого да споделите постиженията си. От друга страна пък, дори да не сте богати, но правите нещата, които ви карат да се чувствате пълноценни и в мир със себе си и околните, значи сте щастливи. Това са само два примерни сценария, които доказват, че щастието и успехът невинаги вървят ръка за ръка. И все пак най-добре е да търсите баланса между двете.

Виж още: 10 очевидни истини, които забравяме твърде бързо

3. Прекалено големият избор прави решенията по-трудни. Вече сме в XXI век и имаме достъп до всякаква информация, всевъзможни продукти и услуги. Това увеличава неимоверно избора, който можем да направим за себе си. Това обаче има и своите негативни страни. Доказан факт е, че голямото разнообразие от избори води до нерешителност, объркване и в крайна сметка бездействие. Множество маркетингови проучвания сочат, че когато потребителите не могат да изберат продукт, те просто се отказват от покупката. Същото важи и при ежедневните решения, които взимате за живота си.

4. Всички хора имат както успехи, така и провали. Опитите да бъдете съвършени са абсолютна загуба на време и изразходване на излишна енергия. Всички, дори вашите идоли, са многоизмерни т.е. те принадлежат на и на измерението на успеха, и на провала. Условното пространство на вашия успех най-често се измерва с нещата за които отделяте най-много време. Там сте успешни поради факта, че сте обвързани дългосрочно с тях. Това обикновено е тази част от живота ви, която искате другите да видят. Но зад нея стоят множеството неуспехи, които са ви държали будни дълги нощи, но въпреки това са се превърнали в неизменен генератор на успеха ви.

Виж още: 14 болезнени истини, които отказваме да признаем

5. Всяка грешка е крачка към успеха. Всяка грешка има важна роля в живота ви, защото ви дава ценни уроци. Всеки неуспешен опит ви приближава с една крачка по-близо до крайната цел. Единствената грешка, която наистина би нанесла огромни щети е, тази да се уплашите от провала и да не предприемете никакви действия.

6. Хората могат да са изключително добри дори в неща, които не обичат да правят. Не ви насърчаваме да си изберете кариера, свързана с дейност, която не харесвате, просто подчертаваме, че е напълно възможно да се усъвършенствате в нещо, което не е най-любимото ви занимание в света.

7. Проблемите, които имате в отношенията си с околните, са знак за конфликт със самите вас. Голяма част от раздорите, които имате в отношенията си с околните (партньор, колеги, родители) всъщност са изкуствено създадени от вас самите и отразяват ваши вътрешни конфликти, базирани на личните ви страхове или несигурност. Това не е толкова лошо в крайна сметка, защото означава, че решението на трудностите в живота ви се крие в самите вас.

Виж още: 5 тъжни истини за красивите жени

8. Решенията, взети под силна емоция, рядко са правилни. Това е така, защото те са просто емоционална реакция, а не рационален отговор на създалата се ситуация. Реакцията е вторичен продукт на минимално количество осъзната мисъл, което я прави неефективно решение на какъвто и да било проблем.

9. Човек никога не е напълно готов за всяка възможност, която се появи в живота му. Едно от основните неща, които задържат умните хора от предприемането на стъпки за тяхното развитие е колебанието и неувереността в собствените възможности да преодолеят предизвикателствата, които се изпречват на пътя им. С други думи, те винаги мислят, че имат нужда от още информация, умения, опит и т.н., за да се справят с новите неща. За съжаление, този начин на мислене убива перспективите за личностно израстване и развитие. Никой не се чувства 100% готов за големите възможности в живота си, но да ги приемете е единственият начин да излезете от комфортната си зона, което води до големите успехи.

Източник: marcandangel.com