МВР си поставя като приоритет справянето с битовата престъпност

Осем български града са критични точки с потенциал за бъдещи етнически конфликти. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на изслушване в Народното събрание вчера, позовавайки се на анализ на МВР около събитията в Гърмен.

Тя коментира предприетите мерки за борба с престъпността и овладяване на напрежението в местата с концентрирано ромско население.

В кои области

Така според МВР най-висока опасност за етническо напрежение заради високата ромска престъпност има в следните градове: Видин, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Добрич, Плевен, Враца и Монтана, като най-висока е във Видин и Сливен.

Според анализа на МВР всички точки (с малки изключения), които са потенциални огнища за междуетнически конфликти, не се отличават с висока ромска престъпност:

"Може би единственото изключение са Бяла Слатина, Козлодуй, Мечка. Всички останали потенциално критични точки са в зона, в която няма висока ромска престъпност", коментира Бъчварова.

Битовата престъпност като основен приоритет на МВР

Тя посочи като приоритет на МВР справянето с битовата престъпност, като министерството дори е изготвило карта на престъпността в страната. Според тази карта от началото на годината престъпленията в страната са намалели с 10% спрямо миналата година, а пък разкритите са с 5% повече.

Друга мярка, на която вътрешният министър възлага надежда за справяне с напрежението в местата със смесено население, е назначаването на инспектори към полицията от ромски произход. Имало обаче проблем с подбора на хора, които да нямат криминални регистрации. Затова тази идея щяла да се развива в бъдеще.

Румяна Бъчварова коментира още и искането на синдикатите на служителите в МВР за оставка на дългогодишния шеф на пожарната Николай Николов. Тя беше категорична, че е изключително доволна от работата на Николов и не смята да се съобрази с желанието на синдикатите. По думите й униформените не са орган по назначаване на кадри в министерството.

Източник: "Дарик", Агенция "Фокус"