Няколко лесни хитрини, които ще събудят у вас скрития творец

Едно от най-търсените и важни качества в съвременния бизнес е креативността, възможността да намираш нови и работещи решения, да мислиш извън кутията и да твориш. Креативните хора са ценени заради способностите им да представят нещата по нов, уникален и най-вече - интересен начин. Но не при всеки се получава. И не всеки път. 

Но пък подобно на почти всичко друго, с достатъчно работа и правилното мислене и възпитаването на креативност е възможно. Сайтът Levo.com дава 7 съвета, на които да отделите по около 7 минути, за да засилите креативността в себе си.

1. Представете си се като креативен човек 

Замислете се за някой креативен човек. Според ново проучване на учени от университета в Мериленд, самият факт, че се възприемате като творчески човек, ви кара да бъдете такъв. Данните показват, че тази настройка може да бъде много полезна за хората с цел идентифициране на стереотипите, които пречат или подпомагат креативността... 

2. Мислете по-малко 

Прочистете ума си. Това означава никакво писане на текстови съобщения, никакви игри на телефона или пък четене на тъпа статия. Изключете телевизора и излезте на разходка. Просто престанете да мислите, след това се върнете на бюрото си и започнете да изливате творческата си енергия. 

Виж още: Защо саркастичните хора са по-успешни

3. Дайте си повече време за генериране на идеи 

Дайте си повече време за мислене. Например, допълнителни 10 минути за среща или пък за разговор с общност, в която членувате. 

4. Съставете списък с неща, които събуждат креативното ви мислене

Намерете това, което наистина ви стимулира да мислите и да творите. Може да е място, може да е усещане, може да са хора... Напишете на лист всички неща и ситуации, които ви карат да се чувствате по-креативни. Скоро ще се заредите с творческа енергия и куп идеи. 

5. Свършете нещо скучно 

Това може да прозвучи странно, но съществува изследване, което обяснява ефикасността му. Оказва се, че изпълнението на скучна задача води след себе си до порой от творчески идеи. Реално мозъкът ни отказва да бъде занимаван с нещо болезнено скучно и започва трескаво да търси нещо по-интересно. А така идват и свежите идеи. Следователно ако сте забили и ви трябва нещо особено силно, заемете се със скучни задачи.

Виж още: Въображението може всичко!​​​​​​​

6. Навъртайте се около креативни хора 

Хората с определена харизма сякаш излъчват около себе си идеи. Общуването с интересни личности ще ви наведе до нови идеи, които да осмислите, а те на свой ред ще запалят творческата искра у вас.

7. Крадете идеи 

Не буквално и не от колегите, разбира се. Винаги обаче можете да черпите идеи от работата на други хора, които са били преди вас. Така, осмисляйки техните постижения, вие ще можете да стигнете до свои идеи, които впоследствие да реализирате. Например, Питър Бенчли е бил вдъхновен да напише "Челюсти", тъй като е бил влюбен в "Моби Дик".

Източник: Levo.com