Кои са онези постулати, в които вярваме, но ни пречат да продължим напред

Живеем във време, когато връзките са нещо не особено стабилно и често приключват много преди да се чуят думите "докато смъртта ви раздели". Да откриеш правилният човек нито е лесно, нито е бързо. Затова ни се случва да преживеем и доста раздели в живота си.

Въпросът обаче е, че за тези раздели се говори много и вече има създадени стереотипи, които се налагат от филми, песни, сериали и какво ли още не. И често тези стереотипи подвеждат и директно лъжат.

Ние ви представяме такива лъжи за разделите, които трябва да спрем да си повтаряме

1. Не трябва да се застояваме в раздялата

Онзи момент, в който изпадаме в депресия, придружена от солидни количества сладко и/или алкохол, жалейки за отминалата любов. Всъщност този период не е вреден за нас и дори напротив. Изследване на "Журнала по Социална психология и наука за личността" показва, че критичното осмисляне на връзката може да улесни процеса по преживяването ѝ. Според изследователите като си позволим да премислим нещата и да видим кое е всъщност причината за това връзката да се разпадне, можем по-лесно да си възвърнем самочувствието, което сме имали преди като самостоятелна личност.

2. Мъжете по-често инициират разделите

Всъщност напълно грешно. Според изследване на "Космополитън" на жените са им нужни около 6 дни да решат дали искат да скъсат с гаджето си, докато при мъжете необходимият период е от около 10 дни. Според изследването причината за това е, че 88% от мъжете търсят възможно най-лекият и ненараняващ начин, за да скъсат с половинката си. Дали им се получава е друг въпрос, но всъщност се оказва, че жените късат много по-лесно.

3. Връзките и сексът за възвръщане на самочувствието след раздяла не работят

Всъщност работят и то доста добре. Във всеки случай експерти препоръчват леките флиртове след тежка раздяла. Те спомагат да се почувстваме отново желани и харесвани. Според изследване от 2006 г. на университета Принстън хората, които веднага след развод са се впуснали в нова връзка, след това много по-рядко се развеждат втори път. Идеята е, че понякога простото забавление, флирта и вълнението, които една такава несериозна връзка предлага, са много полезни за това да продължим живота си напред без съжаления.

4. Мъжете се справят с разделите много по-добре

Поредният мит, в който твърдият като стомана мъж преминава през връзката, без да проявява излишни емоции. Истината в случая е, че мъжете разчитат на половинките си за емоционална подкрепа много повече, отколкото разчитат на приятелите си. Така при раздяла мъжът губи една стабилна опора, което може да го извади от строя. И всъщност жените са далеч по-подготвени за една раздяла, отколкото мъжете.

Виж още: Как да скъсаме с гаджето по възможно най-безболезнен начин

5. Детинско е да престанеш да следваш бившия/бившата в социалните мрежи.

Всъщност да продължиш да си приятел с бившата/бившия във "Фейсбук", да го/я следваш в "Туитър", "Инстаграм" и къде ли още не е нездравословно. Изследване на университета Брунел показва, че ако продължаваш да шпионираш от време на време бившето гадже в социалните мрежи, е процесът по преодоляване е много по-дълъг. Така реално погледнато ти се налага да си припомняш много по-често за това, което си изгубил. Така че прекратяването на контакта в интернет е важна стъпка за това да продължиш напред.

6. Времето, нужно да продължиш напред след връзка, е равно на половината от времето, което сте прекарали заедно.

"Златното правило на разделите" всъщност е валидно само за сериали от типа на "Как се запознах с майка ви" и "Сексът и градът". Емоциите не могат да бъдат поставяни в някакви рамки, били те времеви или пространствени, или каквито и да е други. Изследване от 2009 г. показва, че средното време, нужно за преодоляване на сериозна връзка е около 18 месеца. И въпреки това за периода на преодоляване зависи от много фактори - при какви условия сте скъсали, в какви отношения сте останали, кой кого е зарязал и т.н. Истината е, че никой не може да каже колко време ще ви отнеме да забравите предишната любов. Важното е да се опитвате.

7. Сезонът на разделите.

Такова нещо като период от годината, в който хората късат много по-често, няма. Има две причини, поради които хората късат - "стана твърде горещо" или "стана твърде студено". Изследване на "Космополитън", проведено между 1400 жени, показва, че причините за раздяла най-често са липса на чувства между партньорите, изневяра или непрестанни караници. Ако действително има има време от годината, в което разделите са най-чести, то това би бил периодът около Коледа, и то предимно за връзки, които са започнали малко преди това. И причината не е в самият празник, а че в такова време си мислим за неща като "С правилния човек ли съм?" и "Бих ли я/го представил на родителите си?"

Виж още: 15 тъжни песни, идеални за саундтрак на депресивното ни настроение

При раздялата важното е да останете възможно най-позитивни. Това, че не сте открили любовта в предната връзка, не означава, че ще останете завинаги сами. А и както се казва, за всеки влак си има пътници.

Източник: mic.com