В малките градове и селата техният дял е по-висок (80%) от този в София (60%) и големите градове (63%).

Мнозинството от младите двойки до 35 години в България харчат всичките си приходи през месеца и не успяват да спестяват. Това показват резултатите от проучването "Съвременните двама". Изследването е съвместно между агенцията за маркетингови проучвания "Ноема" и агенцията AMI Communications – България, цитирани от "Дума"

Данните от изследването показват също, че младите двойки без деца (36%) спестяват по-често от двойките с деца (28%).

Виж още: Най-бедни и най-нещастни сме в ЕС

От проучването се вижда, че в 69% от случаите и двамата партньори имат доход от работна заплата, пенсия или социални помощи, но при 26% от двойките само единият партньор получава приходи

Изследването показва, че докато в столицата най-често и двамата партньори получават доходи (90%), голям дял от домакинствата в малките градове (38%) се издържат от доходите само на единия партньор.

Според проучването в по-голямата си част спестяванията на анкетираните домакинства (48%) не се инвестират дългосрочно, а се насочват за покриване на нуждите на домакинството.

Виж още: България на 32-ро място сред "най-добрите страни" в света

Едва 28% от анкетираните млади хора влагат спестяванията си в банкови депозити, 7% – в недвижими имоти, и само 4% ги използват за започване или разширяване на бизнес.

Младите хора до 35 г. в София използват заделените средства за нуждите на домакинството два пъти по-често (67%) в сравнение с тези в малките градове и селата (30%). В същото време по-голяма част от младите хора в малките населени места предпочитат да влагат своите спестявания в банкови депозити (30%) и недвижимо имущество (10%), в сравнение с тези в столицата (съответно 20% и 7%). 

Двойките до 35 години са по-склонни да инвестират спестяванията си в недвижим имот (7%), отколкото е средното за всички домакинства над 18 години в страната (5%).

Проучването показва, че 47% от всички анкетирани двойки до 35 години събират целия си доход на едно място. Други 29% не си правят обща каса. Това са най-вече младите хора до 35 години, които все още нямат деца. Данните показват, че 46% от тях предпочитат да разполагат с индивидуални бюджети.

Виж още: Най-търсените професии за обучение