Агенция "Галъп" отбелязва, че това е най-високата досега подкрепа за идеята

Рекордно висока подкрепа за еднополовите бракове в САЩ. Това отбелязва последното изследване на "Галъп интернешънъл" по темата. Подобни изследвания агенцията прави от 1996 г. насам, като за първа година подкрепата е толкова висока, пише американското издание "Политико".

Рекордна подкрепа

Общо 60% от запитаните жители на САЩ обявяват, че одобряват хомосексуалните бракове. Това е с 5% повишение спрямо миналата година. Срещу идеята се обявяват 37% от запитаните.

От гласуващите твърдо за Демократическата партия подкрепата за идеята е 76%, от независимите 64%, а сред републиканците тя се ползва с 37% подкрепа. От "Галъп" отбелязват, че и при трите групи процентите са най-високите отбелязани до момента.

Досега

През 1996 г., когато агенцията започва да провежда изследване на общественото мнение по темата, подкрепата за еднополовите бракове е едва 27% сред американското население, за сметка на 68% против.

През 2005 г. идеята е била подкрепяна от 37%, а през 2010 г. - от 44%.

След един месец Върховният съд на САЩ трябва да се произнесе дали гей бракове могат да се сключват в цялата страна. Към момента 37 от общо 50 щата плюс федералната столица Вашингтон са ги разрешили.

Източник: "Политико"