Президентът кани лидерите на 15 октомври, свиква парламента на 22-ри или 29-и. Какво следва оттам нататък?

Още на 15 октомври, сряда, президентът Росен Плевнелиев ще свика представители на осемте партии, влезли в Народното събрание, съобщава "24 часа", като се позовава на източници от "Дондуков" 2.

На тези разговори трябва да се определи дата за свикване на първото заседание на 43-тия парламент, да се договори как ще протече откриването му (по конституция това прави най-възрастният народен представител) и други подробности по тържествената сесия, припомня вестникът в електронното си издание.

Предварителната проверка сочи, че отново Стефан Данаилов, като доайен, трябва да удари първия звънец - както и при старта на 42-рото НС, - и да произнесе клетвата, която народните представители трябва да повторят след него.

Притеснявам се да не свърши и този парламент като предишния, щом аз като най-дърт ще заклевам пак новите депутати, призна 71-годишният актьор в интервю за "24 часа" преди изборите. Според запознати се готви и резервен вариант - не проф. Данаилов, а от проф. Станислав Станилов.

Депутатът от "Атака" е също на 71, но с девет месеца по-млад от Ламбо, който по лични и здравословни причини можело и да не участва в церемонията.

На консултациите при държавния глава ще бъдат поканени по двама представители на всяка от осемте партии и коалиции. Насрочени са за 15-и, защото Плевнелиев изчаква ЦИК да обяви окончателно имената на новите депутати. В четвъртък комисията оповести резултатите от вота, но до неделя се чака избраните в два района да посочат откъде ще влязат.

Партиите са леко изненадани от решението на президента да ги кани още на втория ден след началото на консултациите, на които ги покани ГЕРБ. Те тръгват в понеделник, първа е БСП. Преговорният екип на победителите във вота се състои от Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

Виж още: Борисов: С ДПС и БСП няма да се прави правителство

Крайният срок за свикване на депутатите е 5 ноември, но Плевнелиев нямал намерение да бави указа си до приключване на пазарлъците за конструиране на управляващо мнозинство. Затова се очаква той да свика новия парламент седмица след разговора си с лидерите - на 22 октомври. Другата възможна дата била 29-и. По традиция денят е сряда.

Служебният кабинет трябва да подаде оставка пред депутатите веднага след свикването на Народното събрание, но няма срок, в който тя да бъде приета.

Едва след гласуването на оставката на кабинета "Близнашки" започва да тече срокът за връчване на проучвателен мандат на ГЕРБ, а после и 7-дневният срок за реализирането му, допълва "24 часа".

Това няма да стане преди началото на ноември, защото първо трябва да бъдат съставени парламентарните групи, да се регистрират техните ръководства и да се сформират комисиите, което отнема поне седмица.

Няма как да се сглобява кабинет, преди да има конституирани групи, тъй като проучвателният мандат се връчва на излъчения от най-голямата кандидат за премиер.