С правилните методи и стратегия можете да научите чужд език за по-малко от 90 дни

Ученето на нови езици винаги е било полезно нещо. С тях не просто можем да се свързваме с нови хора от други краища на света, ние започваме да разбираме по-добре как мислят. Също така развиваме и собствения си мозък и не на последно място - повишаваме потенциала си за кариерно развитие. 

Досадното на ученето на чужд език обаче е фактът, че се изисква време и търпение. Някои методи обаче ни помагат да усвоим чуждия език за много по-кратко време. Дори според Lifehack с правилната стратегия и методология език може да се научи за по-малко от 90 дни.

1. Определето това, което вече знаете

Има определени познания за езиците, с които всеки от нас разполага. Така например ако владеете някой от езиците от романската езикова група, много по-лесно ще ви е да научите друг език от същата група, базирайки се на това, което имате като познания. 

2. Запомнете най-често употребяваните думи 

Това са между 300 и 500 думи във всеки език. Научавайки ги, вие разполагате вече с необходимата ви лекска да водите разговор. С този набор от думи ще можете да запълните празнините, ако забравите или не знаете нещо. 

Виж още: България е на предпоследно място в ЕС по владеене на чужди езици

3. Заобиколете се от този език

Ако искате да научите един език, най-бързо става, когато попаднете в среда, където се говори предимно този език. Затова и най-лесно се учи, когато се отиде в съответната държава. Не всеки път обаче това е възможно. Затова можете да се постараете да гледате филми, да слушате музика, да четете книги и т.н. на съответния език. Затова и едно цяло поколение у нас научи английския си език, гледайки детските по Cartoon Network.

4. Организирайте времето си

Ученето на език става много по-лесно, ако си направите план график - кога какво трябва да научите. Определяте си в кои дни да учите и в кои да почивате, каква натовареност през "учебните дни" да имате и т.н. 

Виж още: Как се киха на чужд език

5. Говорете

Това е практическото занимание с езика. Съставяйте сами изречения, отбелязвайте къде грешите (карайте събеседника да ви поправя). Колкото повече говорите на даден език, толкова по-близо сте до усвояването му. Тук основното е просто да си намерите с кого да общувате, но в ерата на интернет, социалните мрежи и т.н., нещата изглеждат много по-лесно. 

Източник: Lifehack.org