Фасовете са боклук номер 1 на Земята, а у нас по улици, паркове и плажове се изхвърлят остатъците от половината изпушени цигари

Дори плажовете да изглеждат на пръв поглед чисти, оказва се, че са пълни с фасове. Този дребен и не толкова видим боклук е навсякъде в пясъка и трудно се почиства. 4500 фаса, или изпушени над 200 кутии с цигари. бяха събрани само за час от доброволци на Централния плаж във Варна, съобщиха от "Грийнпийс България" ден след акцията в късния следобед на 12 август.

Инициативата бе част от кампанията "Морето не е за една ваканция", осъществявана от доброволци, варненската фондация "Мейдей", българския клон на "Грийнпийс” и екологичното сдружение "За Земята".

Фасовете са опасни за морето, защото съдържат токсини. Могат да бъдат погълнати от водоплаващите птици и други морски организми с фатални последици за тях, обясняват природозащитниците.

"Мястото на фасовете не е на плажа, а камо ли в морето. Призоваваме пушачите да не оставят такива токсични следи след себе си. Могат да носят портативни пепелници или да си ги направят с подръчни материали. Морето не е кошче за отпадък. Ако искаме да се радваме на чиста морска вода - трябва ние сами да я пазим от замърсяване", коментира Деница Петрова от "Грийнпийс" - България.

От организацията изброяват и други неприятни факти за угарките от цигари:

- Около 4,5 трилиона цигарени фаса биват разхвърляни по света всяка година.

- Необходими са десетилетия, за да се разградят фасовете в природата.

- Фасът съдържа всички отровни вещества, които съдържа и цигарата. Те са около 4000, като 400 от тях са канцерогенни, а при разграждането на фасовете се отделят амоняк и сяра. Най-бързо от този дребен отпадък се замърсява водата, защото дори само при преминаване през фаса тя отмива всички вещества от него.

- Фасовете са пълни с катран, никотин и други токсини. Под въздействие на климатичните условия тези токсини попадат в почвата и влияят на всеки организъм, който влиза в контакт с тях.

- Изследванията показват, че са необходими между пет и 30 години за разграждането на вредните съставки във фасовете. Но всъщнос те никога не се разграждат напълно.

- Цигарените останки съставляват 40% от замърсяването по плажовете и могат да бъдат фатални за морските обитатели като костенурки и водоплаващи птици. 

- Близо 50% от средното количество цигари, което изпушва един човек за една година, се изхвърля по нашите улици, паркове и плажове. Така, освен че замърсяват, фасовете се превръщат и опасност за много животни и птици, които ги поглъщат, като последствията от това са фатални за тях.

Количеството угарки от цигари, изхвърляно на боклука, е 1,69 млрд. паунда, или над 750 хил. тона, изчисляват DoSomething.org. Тяхната кампания срещу тютюнопушенето сред младите хора е най-отдавнашната в САЩ, а най-новата им инициатива Get the Filter Out (GTFO) е насочена против угарките от цигарените филтри, което са най-изхвърляният боклук на Земята.

Източник: Грийнпийс България