17 деца са загинали на пътя за първите седем месеца на годината

За първите седем месеца от началото на годината са регистритани 3995 тежки катастрофи с 368 загинали. Загиналите деца за периода пък са 17, а ранени са 604. Данните са до 31 юли, съобщи в пресконференция началникът на "Пътната полиция" Бойко Рановски. В сравнение с миналата година произшествията са с 88 повече, загиналите - също.

Осем от намерилите смъртта си на пътя деца са загинали като пътници, седем като пешеходци и две като водачи.

Според Рановски пешеходците са една от уязвимите групи на пътя. В повечето случаи вината за катастрофите с пешеходци е на водачите. В Пловдив има увеличение на загиналите - броят им е по-голям от този на територията на СДВР.

Занижен контрол

По негови думи контролът през първите два месеца на годината е бил много занижен. До месец май мобилните камери не се използваха. Ефектът от камерите ще се види след месеци, може би година, тъй като до май не бяха използвани пълноценно”, подчерта още началникът на "Пътната полиция".

От 3 до 9 август от камерите са регистрирани 3953 нарушения, от стационарните - над 5000.

Виж още: Кои са основните рискове зад волана и как да ги избегнем

Темата за гонките 

"От началото на месец юли темата за гонките е особено актуална, а в последните дни още повече, заради инцидента в Лесидрен. На територията на София успяхме да спрем нерегламентираните гонки. В началото на юни създадохме организация на цялата територия на столицата и направихме проверка на всички проблемни места, за които знаехме, че има нерегламентирано събиране на мотоциклети и автомобили“, заяви Тенчо Тенев, началник отдел "Пътна полиция" - СДВР.

От 1 юли насам на телефон 112 са подадени около 70 сигнала за гонки, като от тях само 15 са били истински. Проверени са над 500 коли и 500 водачи. Съставени са 70 акта и над сто фиша за неправоспособност.

Виж още: Искат закон срещу гонките на пътя

Според Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка статистиката на МВР не е вярна и жертвите и ранените са много повече. 

"Никой не направи анализ защо се случват произшествия, как да се спрат хората, които карат с алкохол и дрога", каза той.

Източник: Нова телевизия, OFFnews