Американците честват любимите си бургери на 28 май - и да, името им наистина идва от Хамбург. Запознайте се с техния произход, някои рекордни факти и една рецепта как да си ги приготвите у дома

Широко известен е фактът, че бургерите са сред най-любимите храни на американците - ежегодно в страната се продават (или приготвят на барбекюто в задния двор) милиарди. Името обаче произхожда от Хамбург,  град в Северна Германия, а първата им поява е регистрирана през 80-те години на XIX в.

Видео: Ще се замислиш преди следващия хамбургер

Немските имигранти в САЩ смилали пържолата, за да направят месото по-меко. Дълго време това ястие се наричало Хамбургска пържола и едва по-късно било прекръстено на "хамбургер".

Бургерите в цифри и факти:

- Всеки американец изяжда средно по три бургера на седмица.

- Най-големият бургер в света бил приготвен и изяден през 1982 г. от около 10 хил. души.

- Най-скъпият бургер, оценяван на 10 хил. долара, бил приготвен през 2012 г. за 4-тия рожден ден на австралийската рекламна агенция uSocial. Парите от продажбата му отишли за благотворителност. 

Рецептата включвала специално говеждо от местна порода, бял трюфел, испанска шунка хамон, сирене чедър, лист 24-каратово злато и отлежал балсамов оцет плюс френско хлебче (бриош) с шафран и черен трюфел.

- Елвис Пресли обичал чийзбургери, като добавял към тях... фъстъци. Можел да изяде до осем наведнъж.

Освен че са събрали тези факти по повод празника, през 2014 г. от платформата за онлайн поръчки на храна foodpanda са направили и проучване за количеството бургери, които клиентите поръчват в рамките на месец - за да се съпостави популярността на хамбургера в над 40 държави.

Най-високите резултати от любопитното проучване били отчетени в... Бангладеш. Следват Унгария, Индонезия, Кот д'Ивоар, Гана и Сенегал, Тайланд. У нас бургерите също се оказват предпочитана храна, но отстъпват пред любимата пица и китайските специалитети.

Виж още: Колко струва една евтина среща по света

Ето и една лесна рецепта за домашен хамбургер, която намерихме в Kulinaria.bg. Там ще откриете и как да си приготвите хамбургер с тиквички, а също така с пармезан и чери домати или с кюфтенца. Друга традиционна версия е с телешко кюфте.

Необходими продукти за един домашен хамбургер:

1 питка за сандвичи
1 кюфте
1 пържено яйце
1 с.л. кетчуп
1 ч.л. горчица
2 листа маруля
черен пипер на вкус
1 щипка кимион

Начин на приготвяне

Разрязваме питката на две и я запичаме леко във фурна или на скара. Взимаме едната част от хлебчето и слагаме накъсаните листа маруля, горчицата, кюфтето, кашкавала, яйцето и накрая кетчупа. "Затваряме" сандвича, като поставяме другата половина отгоре. Сервираме със салата по избор.

Виж още: Хамбургерите ни депресират

И още един любопитен факт: Най-известният майстор на хамбургери е заглавния герой от популярния анимационен сериал "Спондж Боб Квадратни гащи", който работи в ресторанта за бързо хранене "Хрупкавият рак" в подводния град Бикини Ботъм.

Сега и най-малките му почитатели могат да усвояват занаята му - на панаира на играчките в Ню Йорк през февруари 2014 беше представен комплект за приготвяне на хрупкавите бургери. Krabby Patty Maker е продукт на Just Play по лиценз на детския канал Nickelodeon и е предназначен за деца над 3-годишна възраст. Цената му е $24,99, което включва говорящ Спондж Боб и реалистични звуци от печене и пържене.