Вътрешният министър Бъчварова отдаде по-малкия брой заловени бежанци на активната работа на граничарите

Все по-малко задържани на българска територия нелегални емигранти. С 30% по-малко бежанци са били заловени Задържаните на българска територия нелегални мигранти е намалял с 30% в сравнение с миналата година, съобщи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред БНР.

"Залавяме неголеми групи от бежанци, които се опитват да преминат от наша територия в Сърбия и ги връщаме по домовете за бежанци, а тези, които нямат регистрация, преминават през цялата процедура по установяване на самоличност, разглеждане на молбите за получаване на статут, проверка, интервюиране и т.н.", каза Бъчварова.

По думите ѝ именно активната работа на изхода на границата прекъсва възможността за създаване на нов бежански маршрут. Предстои и назначаване на нови служители към "Гранична полиция", така че да бъде намален броя на командированите граничари.

Виж още: Би Би Си: Балканският път на бежанците се пренасочва през България

"Общо е мнението, че на практика "Балканският маршрут" е затворен към този момент има пренасочване на бежанските вълни на юг. Този факт не ни успокоява напълно, защото става въпрос за един процес, който във всеки един момент може да се обърне", смята вътрешният министър.

Според нея няма преки рискове, но българските служби следят ситуацията и имат готовност да променят организацията по охрана на границата. Тя даде пример с оградата по границата с Турция, чието изграждане е към своя край. "То (защитното съоръжение – бел. ред.) само по себе си е една изключително добра защита", каза още Бъчварова.

Вътрешният министър коментира и споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция, като уточни, че споразумението между България и Анкара е извън условията на общата декларация.

Виж още: Ердоган с ултиматум към ЕС: Или визите падат, или споразумениетою

"Това, което видях в нашите медии - че Турция поставя условие, ако нейното изискване за визовата либерализация не бъде прието, ще има суспендиране на европейски документи, но без да се пояснява дали става въпрос и за двустранните споразумения. Съдейки по изключително конструктивния диалог, който сме имали в последно време с турската страна, надявам се това да не се случи, да не обхване и нашето споразумение", каза тя. 

Според Бъчварова новото правителство на Турция ше продължи политиката по отношение на бежанците, за което свидетелствал фактът, че в новия кабинет няма да има промяна на министъра на вътрешните работи.

Източник: БНР