Въпреки опасността от терористични актове в Турция, страната няколко дни отново се превърна в предпочитана дестинация на руските летовници

Само за няколко дни след падането на руските санкции срещу Турция, южната ни съседка се превърна в топ дестинация за туристите от Русия. 

След решението на Путин, обявено след телефонен разговор между него и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, по време на който двамата се уговориха и за лична среща, руските туристи отново се насочиха към Турция. 

Според мнозина експерти това може да се разглежда като поредната стъпка от затоплянето на отношенията между двете държави, след като през ноември миналата година турските ВВС свалиха руския изтребител, нарушил въздушното им пространство. 

Руските туроператори започнаха да продават туристически пакети за Турция веднага след вдигането на ограниченията.

Само за дни почивките и екскурзиите са станали най-популярното търсене в "Яндекс.Пътешествия", а продажбата на организирани пътувания в Турция си е върнала първото място по броя на реализираните ваучери, заемайки 35% от оборота на туристическите агенции, съобщи "Коммерсант".

Виж още: Турция се извини на Кремъл за сваления руски изтребител

Чартърните полети между Русия и Турция се възстановяват на 7 юли. 

Преди въвеждането на ограниченията Турция беше най-популярната дестинация за летни почивки на руснаците. По данни на Ростуризъм през 2015 г. Турция 3,46 млн. души, 10% от общия брой на руснаците, които почиват извън страната.

Всичко това се случва на фона на всички предупреждения, които все пак Кремъл отправи към руските туристи, които избират Турция за дестинация. Сложното положение в южната ни съседка, породено от терористичните актове, обаче видимо не отблъсква руснаците, решили да отидат на почивка. 

Виж още: Предупрежденията на Кремъл към руските туристи, които избират Турция

Източник: РИА Новости