12 от отличията, раздадени от президента на 10 ноември, бяха присъдени посмъртно

В деня на 25-годишнината от Десети ноември 23-ма дисиденти и репресирани станаха лауреати на орден "За гражданска заслуга" (първа степен) заради приноса си към укрепването на гражданското общество, развитието на демократичните институции и защитата на човешките права и свободи у нас по време на тоталитарното управление на БКП преди 1989 г.

Повечето от тях - 12, са наградени посмъртно.

Вие сте доказателство, че нито един политически режим не може да смаже с насилие и терор духовните сили и жаждата на българския народ за свобода и човешко достойнство, обърна се президентът Росен Плевнелиев към удостоените с държавното отличие:

- Цонка Букурова, Тодорка Бобева, Стефка Монова, Евгения Желева, Албена Велкова и покойната Вяра Георгиева, които са учредили Движението за самозащита на Русе, огласено публично на 28 септември 1987 г. 

- Политикът и общественикът Тодор Цанев, излежавал присъда в "Белене" заради опозиционна дейност, който след 10 ноември 1989 г. е бил сред инициаторите за създаване на Съюза на демократичните сили и пръв негов председател.

- Журналистът Петър Манолов, репресиран заради активното си участие в Независимото дружество за защита правата на човека в България. Бил е прогонен в емиграция.

- Зейнеп Келеш, член на Независимото дружество за защита правата на човека, арестувана от Държавна сигурност и експулсирана от България през 1989 г.

- Роденият у нас Алфред Фосколо, живял в Париж, който е бил осъден през 1968 г. при Пражката пролет за разпространението на позив, призоваващ приобщаването на България към свободна Европа. Участвал е активно за огласяване на Запад на българската кауза за демократична съпротива и създаването на опозиционни сили у нас.

- Сабри Искендер, който е бил секретар на Демократичната лига за защита правата на човека в България - правозащитна организация, създадена през 1988 г. През 1985 г. е бил задържан няколко месеца в арест без обвинение и изпратен в концентрационния лагер на о-в Белене без съд и присъда.

- Георги Саръиванов, който е бил осъден от комунистическия режим по обвинение в саботаж и вредителство, когато е на 23 години. Петият му опит за бягство от затвора успява през 1972 г. Живее 24 години в Западна Германия, а през 1996 г. се завръща в България;

- Отец Благой Топузлиев, починал на 20 август 2010 г. в Ню Йорк - български свещеник, дисидент, един от основателите на Независимото дружество за защита правата на човека. През май 1989 г. заедно с поета Петър Манолов и други членове на дружеството е екстрадиран от страната.

- Покойният отец Димитър Амбарев, който е сред създателите на Комитета за защита на религиозните права, свободата на съвестта и духовните ценности заедно с Благой Топузлиев. Бил е говорител на Независимото дружество за защита правата на човека;

- Едуард Генов, починал през 2009 г. - един от подписалите откритото писмо до посветената на спазването на Хелзинкските споразумения международна конференция във Виена, известно като Апела на шестимата. Защитавал е изграждането на демократично общество у нас.

- Писателката и журналистката Румяна Узунова (1936-1995), направила през 1988-89 г. около 400 интервюта и репортажи за радио "Свободна Европа", "Дойче веле" и "Гласът на Америка", с които показва непоколебимата си позиция в защита на демократичните ценности.

- Стефан Вълков - защитник на религиозните права на човека, прекарал 21 години в затвора; вече покойник. Участник в голямата Асеновградската конспирация.

- Георги Заркин (1940-1977) - журналист и поет, чиито стихове са излъчвани по радио "Свободна Европа". Политически затворник, осъждан за писане на контрареволюционна литература, убит в затвора.

- Покойният Васил Узунов, прекарал по затворите 28 години, три месеца и 12 дни. Заклеймен от режима заради членството си в Съюза на българските национални легиони и като организатор на младежка "културна и идеологическа група" в гимназията в Чирпан.

- Костадин Събев, който е членувал в опозиционния Младежки земеделски съюз; политически затворник; художник. Държавна сигурност го обвинява във "вражеска конспирация срещу народната власт". Удостоен посмъртно.

- Нури Адалъ, починал през 2004-та, прекарал 23 години от живота си по затвори и в изгнание заради защитата правата на българските граждани от турски произход по време на режима на Тодор Живков. През 1989 г. е принудително изгонен в Турция.

Димитър Влайчев, посветил живота си на борба срещу несправедливостта и липсата на зачитане основните човешки права. Гробът му е неизвестен.

- Проф. Йордан Тодоров (1920-1996) е съден в политически съдебен процес за противокомунистическа агитация. Бил е член-кореспондент на Дружеството по хематология и онкология на ФРГ и почетен член на Люксембургското и на Полското дружество по клинична биология.

На церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2 присъстваха експрезидентите Желю Желев и Петър Стоянов, както и членове на инициативния комитет на кампанията "25 години свободна България", която се провежда под патронажа на държавния глава.