Страната ни се нарежда на шесто място в ЕС по процент от населението със собствено жилище

Все по-малко българи живеят според максимата "Моят дом е моята крепост". Сериозно е намалял делът на хората у нас, които живеят в собствено жилище, и обратно, расте процентът на наемателите.

Преди години заедно с румънците бяхме начело в европейската ранглиста с над 90%, а вече сме чак на шесто място с 84,3% от населението, обитаващо собствени апартаменти и къщи. На практика излиза, че над 15% от българите живеят под наем.

Все още на първо място по този показател е Румъния с 96,1% от населението, което си има собствено жилище. На второ място вече се нареждат Словакия (90,3%), Литва (89,9%), Хърватска (89,7%), Унгария (88,2%). Това показват статия на "Инфограф", подготвена по данни на Евростат.

Тенденцията, която се очертава за България, има своето обяснение. Все повече хора напускат родните си места и домове в търсене на работа. Когато си намерят препитание, най-често се налага да заживеят под наем. Данните на Евростат показват, че има и увеличение на българите, които живеят в нов апартамент, заложен пред банка и купен със заем.

Намаляващият дял на хората, живеещи в собствени имоти, може да се обясни основно с миграцията към по-големите градове и столицата, което е свързано и с увеличението на процента от населението, живеещо в ипотекирани жилища, посочва "Инфограф".

Виж още: 100 хил. българи се издържат от наеми

Повишаващият се стандарт на живот в София и напливът на хора към столицата водят до изграждането на нови жилищни кооперации, а купувачите на апартаменти обикновено теглят ипотечни заеми, поясняват още експертите. Прогнозата е, че и в следващите години групите на живеещите под наем и на изплащащите ипотеки за нов дом ще се умножават.

Според "Инфограф" не само за България, но изобщо за Стария континент основната тенденция от 2010 г. насам е процентът на живеещи в собствен дом да намалява. За тези четири години делът на европейците, които не притежават жилището си, е спаднал с 0,6 процентни пункта. Рекордьор в това отношение е Германия, където почти половината население живее под наем.

Над 1/4 от населението на ЕС (27,1%) живее в собствен дом, който е ипотекиран и за който трябва да се плащат погасителни вноски по заем. А 43% са в жилище, което е напълно изплатено и не е обременено с тежести, показват данните на Евростат.

Виж още: Колко скъпо е в най-скъпия град на света

Почти 40% от германците живеят на свободен наем, а малко под 10% ползват ведомствени жилища и се радват на преференциални, облекчени наеми. В Холандия, Дания, Швеция делът на хората, които си наемат "покрив" на пазарни цени, също надхвърля 30%. Четирима от 10 граждани на ЕС живеят в апартаменти, а 33,7% - в самостоятелни къщи. Най-голям процент обитават апартаменти в Испания - 66,5%, и Латвия - 65,1%. А в Хърватия рекордните 72,6% живеят в къщи. 

Източник: infograf.bg