Дали мъжете са от Марс, а жените от Венера не можем да знаем със сигурност, защото не сме били на нито едно от двете места. но понякога виждаме неща, които потвърждават очевидното - мъжете и жените за различни.

В "Приключенията на Хъкълбери Фин" има една забележителна сцена, в която Хък се прави на момиче, а леля Поли го разкрива. Тя го подлага на прост тест: първо виква "мишка" а той вместо да изпищи, както би направило момиче, пита "Къде е?", после тя му хвърля пръчка. Той я поема с вдигната ръка, а не свивайки колене и с ръце пред тялото - ето един пример, доказващ онова, което и без друго знаем, мъжете и жените са различни. Ето още няколко неща, които те правят различно.

1. Събличат се различно

Мъжете извиват ръцете назад, сграбчват някаква част от дрехата и я изхлузват през главата си. Жените по-елегантно кръстосват ръце отпред, подхващат блузката за подгъва и я вдигат нагоре.
Това не е защото са ни учили да го правим по различен начин. Просто дамските дрехи обикновено са по-тесни и мъжкият начин на събличане просто няма как да се приложи.

2. Показват си ръцете различно

Когато помолите един мъж да си покаже ръцете, той винаги го прави с дланите нагоре (той няма какво да крие). По някаква причина жените винаги протягат ръце с дланите надолу.

3. Хвърлят топка различно

Мъжете хвърлят топка отгоре и напред, изнасяйки ръце над главата, докато жените хвърлят отдолу нагоре, държейки топката с две ръце. Защо е така? Никой не знае.

4. Прозяват се различно

Prozyavame se razlichno

При прозявка мъжете най-често закриват устата си с юмрук, докато жените с цяла длан, вероятно, защото е по-елегантно и "женствено".

5. Чуват различно

Жените имат по-чувствителен слух и долавят много по-ясно високочестотни звуци. Женският мозък е програмиран така, че да чува бебешкия плач, докато голяма част от мъжете могат да продължат да спят, независимо колко силно се дере бебето.
Ако котка мяука някъде, по-вероятно първи ще я чуят жените. Мъжете пък много по-бързо разбират откъде идва звука. Така че мъжът по-бързо ще се ориентира къде се е скрила проклетата котка.

6. Сядат различно

Жените най-често кръстосват крака или ги усукват един в друг. Мъжът сяда с раздалечени крака. Това донякъде се дължи на различното облекло - не върви за жена, облечена в пола, да седне разкрачена. Има и чисто анатомично обяснение - поради физиологията на мъжете не им е удобно да седят дълго време с кръстосани крака. Оттам и разкраченият седеж се възприема като позата на алфа мъжкар, демонстриращ мъжественост.

7. Различават ляво и дясно

Мъжете никога не бъркат ляво и дясно, за тяхната активност отговаря или само дясната, или само лявата половина - никога и двете.
Попитайте една жена коя й е лявата ръка - рядко ще получите незабавен отговор, най-често те поглеждат къде им е халката или се замислят с коя ръка пишат.
Оттам идва популярната заблуда, че жените не различават ляво от дясно.

8. Виждат различно
Мъжете виждат ясно напред в далечината. Имат очи като бинокли. Нарича се тунелно виждане - това е погледът на ловец, който е в състояние да забележи и проследи с поглед плячката си. По тази причина мъжете често се оплакват, че жените им "крият" чорапите, ключовете за колата, нещата в хладилника - за тях, ако нещото не е директно пред погледа им, то не съществува.
Жените пък имат развито периферно зрение. Не е доказано, но се смята, че се дължи на необходимостта жената да знае какво става около нея, къде са децата й и дали не ги заплашва опасност.
Тези разлики имат последици. Застрахователните компании например твърдят, че жените по-рядко участват в произшествия с коли, успоредно движещи се на тяхната.
От друга страна за жените е по-вероятно да одраскат автомобила при паркиране, понеже пространственото им ориентиране е по-слабо.
 

Vrazvame si halata razlichno

9. Връзват си хавлията различно
Жените обикновено затягат колана стегнато около кръста, докато мъжете го носят хлабаво усукан над хълбоците. Според някои жените искат да подчертаят фигурата си, докато носят торбести дрехи, докато на мъжете не им пука. Други смята, че така им е по-удобно - и на едните, и на другите.

10. Разчитат и тълкуват чувствата по различен начин

За оцеляването си жените са разчитали на сътрудничеството. Те са научени да тълкуват добре визуалните, вербалните и всички останали сигнали, които хората дават. Когато жена попадне в стая, пълна с непознати, тя почти винаги отгатва чувствата на хората, кой с кого е двойка или би могъл да бъде. Когато мъж влезе в същата стая, той веднага се информира къде е изходът, търси познати лица и опитва да разбере от кого би могъл да очаква заплаха.
Мъжът рядко разбира кога жената до него е обидена и разстроена, освен ако тя не му го каже директно, докато тя очаква той да е разчел сигналите, които недвусмислено му е изпратила.

11. Справят се различно със задачите

Мъжете обикновено могат да правят само едно нещо в определен момент. Ако го попитате нещо, докато се бръсне, той или няма да ви отговори, или ще се пореже. Жените, обратно, в повечето случаи могат да правят няколко неща наведнъж. Причината е в добре известното различно функциониране на мозъка при половете - мъжете работят само с едно от двете полукълба, докато жените превключват много по-лесно и гъвкаво. Има и еволюционно обяснение: ако преди милиони години мъжът ловец не е можел да се концентрира върху плячката, семейството е оставало гладно. А на жената й се е налагало да държи под око децата, докато събира корени и плодове.

Stradame razlichno

12. Справят се различно с проблемите
Когато жената се натъкне на проблем, обикновено тя говори - говори с майка си, най-добрата/добрите си приятелка/приятелки, пише в дневника си, пише статуси във фейсбук, пише постове в Туитър, излива всичко пред непознат в автобуса... Колкото повече разисква проблема, толкова по-леко й става. Когато споделя проблема, й става по-лесно да го разреши.
Когато мъжът се изправи пред проблем, обикновено стои пасивно пред телевизора и мълчи. Той се справя със стреса, като се разсейва. Когато се успокои, започва да търси решение на проблема - сам.

13. Помнят различно

Паметта на жената напомня на голямо, добре подредено чекмедже, където всичко е на точното си място. Жената внимателно изважда информацията, която й трябва - кой какво не яде, кога е рожденият ден на детето на съседката, от какво има нужда нейното дете в училище.
Мъжете като цяло помнят едно нещо, което смятат за важно. Те често обвиняват жените, че си пълнят главите с ненужна информация, но когато забравят годишнината от сватбата - се натъкват на голям проблем.