Марковият гащеризон на Джулия Робъртс (от "Живанши"), роклята тип "сако" на Ема Стоун, дълбоките деколтета и дантелите се откроиха на поредната церемония в Холивуд

Наградите на актьорската гилдия в САЩ събират номинираните около маси, отрупани с храна и напитки, като позволяват на звездите да демонстрират малко по-голяма свобода в избора на официален тоалет.

Фотогалерия: Кой прибра наградите на екранните актьори

Най-видимо бе това при актьорските ансамбли в сериалите, общата снимка не побра 40-те лауреати от "Оранжевото е новото черно". Наложи се да ги разделят на две групи, а сред тях се открояваше Узо Адуба, отличена и с индивидуална статуетка за актриса в комедиен сериал.

На жълтата мрежа, нахлузена върху тоалета й (от Angel Sanchez), съперничеше само колежката й Даша Поланко (в бяла дантелена рокля от Michael Costello), която за миг ни заприлича на Ким Кардашиян.

Дантела върху тоалета си (в две части, от Giorgio Armani Privé) имаше и Еми Росъм.

... както и Кийра Найтли, която беше прикрила бременността си под пластове лилава рязана дантела от Erdem.

За разлика от нея, Розамунд Пайк ("Не казвай сбогом") роди на 2 декември, но показа, че не е загубила форма, когато преди две седмици дефилира на наградите "Златен глобус" в бяла рокля от Vera Wang с презрамки и гол гръб.

Затова тъмносинята "Диор", която подхожда по-скоро на бременни, сега я вкара директно в списъците с най-зле облечените на червения килим.

В нестандартен тоалет - черен гащеризон "Живанши", беше и Джулия Робъртс, но Ема Стоун сложи всички в малкия си джоб с роклята тип "сако" (отново "Диор"), която модните редактори се затрудниха да категоризират.

Затруднена беше и Наоми Уотс, която се препъна в дългия шлейф на колежката си, когато излязоха да получат заедно с Едуард Нортън, Майкъл Кийтън, Ейми Райън и Андреа Райзбъро отличието за актьорски ансамбъл в игрален филм ("Бърдмен").

Черното винаги може да бъде освежено с цветен акцент, например в розово. То подхожда дори за мъже като Джаред Лето, който беше допълнил смокинга от "Долче и Габана" с инкрустирани велурени пантофки Louis Leeman, карамфил в бутониерата и чорапи в същия яркорозов цвят.

Единственото лошо впечатление от появата му се дължеше на порасналата, но неподдържана брада. Това беше проблемът и при Матю Макконъхи, другия миналогодишен лауреат от "Клубът на купувачите от Далас", който излезе на сцената, за да връчи награда.

ММ обаче имаше оправдание - новата му роля в The Free State of Jones, който ни връща към Гражданската война в САЩ. Героят му там Нютън Найт, действителна историческа личност, е бунтовно настроен южняшки фермер.

Обратно към роклите - от два пласта се състоеше и архивният модел на "Версаче", който беше облякла Дженифър Анистън, придружена от годеника си Джъстин Теру.

Напоследък широко се коментира пренебрегването й в номинациите за "Оскар" и тя очевидно е решила да лекува нараненото си самочувствие с огромни деколтета...

Бюстът на 37-годишната Маги Джиленхол не може да се нарече идеален, но това не пречи роклята (от Thakoon) да насочва погледите към него - доказвайки, че пластичните операции на бюста не са задължителни за такова деколте.

Фотогалерия: Деколтета с достойнство

Пластичните операции са били тема табу и за Патриша Аркет, отличена за поддържащата роля на майката в "Юношество".

Актрисата се оплака, че си забранила всякакви процедури за подмладяване през целия 12-годишен период на снимките - за да не заличи ефекта от остаряването на героинята.

На церемонията в неделя срещу понеделник тя носеше кутюрна рокля от Вивиан Уестуд в зелено - предпочитаният цвят и на лауреатката за главна роля, червенокосата Джулиан Мур.

Бялото обаче преобладаваше на червения килим. В тази гама се открои асиметричната "Армани" на Рийз Уидърспун, която не изгуби от черно-белите снимки, дори напротив - те подчертаха холивудския й блясък.

Най-бляскав и пищен обаче беше тоалетът на Лупита Нионго - рокля "Ели Сааб", съчетала отвесно райе и флорални мотиви. Дрехите на ливанския дизайнер обикновено са отличен избор за червения килим и пролетно-лятната му колекция 2015 не прави изключение.

Снимки: WireImage / SAG Awards