Задържаните са на възраст между 17 и 61 години

13 души са задържани по време на специализираната полицейска операция по установяване и задържане на извършители на престъпления в Игнатиево, съобщи Ивана Милева от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Варна, цитирана от агенция "Фокус".

Задържани са 11 жени и 2 мъже, на възраст от 17 г. до 61 г., като всички те са познати на полицията във Варна. Три от задържаните жени са установени като евентуални извършителки на конкретно престъпление - джебчийска кражба, извършена на територията на I РУП на ОД на МВР-Варна. Активните действия на полицията по направление на джебчийските кражби продължават, допълни Ивана Милева.

Осъществени са проверки на 10 адреса в града, на изградените контролно-пропускателни пунктове са проверени общо 124 лица, 28 моторни превозни средства, съставени са 9 акта за установяване на административно нарушение по Гражданска регистрация и 4 акта по Закона за Българските документи за самоличност.

Тази сутрин полицейска блокада затвори изходите на град Игнатиево край Варна. Има арестувани и се правят масови обиски.

Арестувани джебчии

Причина за акцията на МВР и НАП е журналистическо разследване, показващо лукса, в който живеят джебчии от региона. В разследването се включват схеми на покровителство над престъпниците от страна на охраната на МОЛ-Варна, но и от страна на полицията.

Блокадата е започнала още рано сутринта, като органите на реда и спират за проверка почти всеки излизащ от града автомобил.

"Арестите продължават, не искам да влизам в подробности", заяви пред телевизията шефът на полицията във Варна старши комисар Пашов.

Проблемът не е от вчера

Той призна, че "проблемът не е от вчера, а от години", той е бил "отчасти наясно" с него. Въпреки това Пашов отрече да е би наясно с "чадъра" над престъпността, разпъван от служители на МВР във Варна.

В 3-то РУП-Варна, което според джебчийките ги прикрива, вече тече проверка, стана ясно от думите на Пашов.

"Най-вероятно в рамките на проверката тези твърдения ще бъдат доказани", посочи още комисарят, потвърждавайки разкритията на разследването за схеми на корупция в МВР.

Източник: Нова телевизия, агенция "Фокус"