2,5 дка е засегнатата площ край Бургас. Разчистването приключи за денонощие, а причината за аварията се оказа криминален кран, монтиран на магистрален продуктопровод

Най-високата възможна глоба - 100 хил. лева, наложи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на "Лукойл Нефтохим Бургас" заради големия разлив на гориво край бургаския кв. Долно Езерово. 

Санкцията е за допуснатото замърсяване и за нарушаването на комплексното разрешително от фирмата, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Още днес Регионалната инспекция по околна среда в Бургас връчва на нарушителите акта, на базата на който ще бъде издадено наказателното постановление. Освен това ще бъдат издадени предписания за ликвидирането на всички щети, вкл. цялостно почистване на замърсените терени, осигуряване на допълнителни мерки за контрол и превенция чрез

засилена охрана, както и видеонаблюдение по трасето на продуктопроводите

В случай че при последващ оглед от РИОСВ-Бургас бъдат открити мъртви птици или бозайници, които са защитени видове, рафинерията подлежи на допълнителни глоби по Закона за биологичното разнообразие.

Денонощие след инцидента с пробития тръбопровод акцията по разчистването на замърсения терен приключи и пътят Братово-Долно Езерово беше отворен за автомобили.

2,5 декара е площта, засегната от разлива на бензин,

каза още екоминистърката Василева, която същия ден откри с премиера Борисов новия воден цикъл на Поморие по проект на обща стойност 96,7 млн. лв., а днес е във Варна по подобен повод - заради модернизираната пречиствателна станция на морската столица.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков съобщи, че горивото на повърхността на водата вече е източено, и добави:

"Добрата новина, че няма как да стигне този разлив до морето, съответно до питейни водоизточници. Усеща се миризмата на бензин, но границите са такива, по информация на специалисти, че не са опасни за здравето и живота на хората."

Криминален пробив при опит за кражба на гориво

е най-вероятната версия за аварията, убеден е председателят на Управителния съвет на "Лукойл Нефтохим - Бургас" Сергей Андронов. По-късно от нефтената компания потвърдиха, че причината е криминален кран, монтиран на магистрален продуктопровод.

От разлива най-засегната е буферната зона на защитената местност на езерото Вая, пояснява БНТ. Взета е проба и от вътрешността на езерото, но там няма показания за замърсяване.

Междувременно министърът на околната среда и водите Ивелина Василева коментира, че адекватната глоба за допускане на подобни щети би трябвало да е половин милион лева и затова ще предложи увеличаване на санкциите при замърсяване на околната среда от горива, нефт и други продукти.

Източник: БНР