Припомняме ги в края на 2015-а, през която отбелязахме 100 години от неговата Обща теория на относителността

Алберт Айнщайн бил блестящ физик. Той формулирал много закони на физиката и изпреварил редица учени на своето време. Но хората го определят като ​​гений не само заради това.

През изтичащата година отбелязахме един век от неговата Обща теория на относителността, но проф. Айнщайн бил и философ, наясно със законите на успеха, които обяснявал не по-зле от своите уравнения. Предлагаме ви 10 цитата от огромния списък със забележителни негови изказвания - 10 златни урока, които можете да прилагате във всекидневието.

1. Ако не си грешил през живота си, значи никога не си се опитвал да направиш нещо ново.

Повечето хора не опитват нови неща от страх да не сбъркат. Не бива обаче да се боите. Често хората, които търпят поражение, научават за пътя към победата много повече, отколкото човека, при когото успехът е дошъл веднага.

2. Образованието е онова, което остава, след като забравиш всичко научено в училище.

30 години след дипломирането определено ще сте забравили всичко, което ви се е налагало да изучавате в училище. Запомня се само онова, на което сте се научили сами.

3. Във въображението си съм свободен да рисувам като художник. Въображението е по-важно от знанието. Знанието е ограничено. Въображението обхваща целия свят.

Когато осъзнаеш колко е напреднало днешното човечество в сравнение с пещерните хора, усещаш силата на въображението в пълния й мащаб. Това, което сме постигнали сега, сме го постигнали с помощта на въображението на нашите предци. Това, което ни очаква в бъдещето, ще бъде изградено с помощта на нашето въображение.

4. Тайната на творчеството се състои в умението да скриеш източника на своето вдъхновение.

Уникалността на вашето творчество често зависи от това доколко добре знаете как да скриете своите източници. Можете да се вдъхновявате от други велики хора, но ако сте на такава позиция, че във вас е вперил очи целият свят, вашите идеи трябва да изглеждат уникални.

5. Доколко ценен е един човек? Определя го онова, което той дава, а не онова, което е в състояние да постигне. Постарайте се станете не успешен човек, а ценен.

Едно вглеждане в световноизвестните хора ни позволява да видим, че всеки от тях е допринесъл с нещо за общото благо. Необходимо е да дадеш, за да получиш възможност да вземеш. Когато целта ви стане допринасяне към ценностите на този свят, ще се издигнете до ново житейско равнище.

6. Има два начина на живот: да живееш така, сякаш чудеса не се случват, и да живееш така, като че ли всичко в този свят е чудо.

Ако живеете така, сякаш нищо в този свят не се явява чудо, ще можете да правите каквото си искате и пред вас няма да има препятствия. Ако обаче живеете така, сякаш всичко наоколо се дължи на чудо, ще можете да се насладите и на най-малките проявления на красотата в този свят. А ако живеете едновременно по двата  начина, животът ви ще бъде щастлив и плодотворен.

7. Когато изучавам себе си и своя начин на мислене, стигам до заключението, че дарът на въображението и фантазията е означавал за мен повече, отколкото всички способности за абстрактно мислене.

Мечтите за всичко, което бихте могли да постигнете в живота, са важен елемент на позитивния живот. Позволете на своето въображение да скита свободно и да се създава свят, в който бихте искали да живеете.

8. За да станеш безупречен член на стадото, е нужно на първо място да си овца.

Ако искате да станете успешен предприемач, трябва да започнете да се занимавате с бизнес сега, на момента. Ако искате да започнете, но се опасявате от последиците, няма да излезе нищо. Това е валидно и за други области на живота: няма как да спечелиш, ако не играеш.

9. Трябва да усвоите правилата на играта. И едва тогава да започнете да играете по-добре от всеки друг.

Научете правилата и станете най-добрият в играта. Просто е, както всяко друго гениално нещо.

10. Много важно е да не спираш да задаваш въпроси. Любопитството не е дадено на човека случайно.

Умните хора винаги задават въпроси. За да намерите нужното решение, питайте себе си и хората около вас. Това ще ви позволи да научавате нови неща и да анализирате собствения си напредък.