Държавният департамент на САЩ нанася пропаганден удар по Русия, като използва Достоевски, за да опровергае думи на руския президент Владимир Путин

Изявлението, цитирано от "Труд", озаглавено "Измислиците на президента Путин: 10 неверни твърдения за Украйна" започва така: "Докато Русия измисляше фалшив разказ, за да оправдае незаконните си действия в Украйна, светът се дивеше на най-поразяващата руска белетристика след Достоевски, който написа: "Формулата две плюс две е равно на пет не е непривлекателна".(Визира се повестта от 1864 г. "Записки от подземието"). След което се изброяват 10 твърдения на Путин и фактите, които той пренебрегва или изопачава.

1. Путин: Руските войски в Крим действат единствено в защита на руското военно имущество

Граждански отбранителни групи, а не руски военни, завзеха сгради и военни съоръжения в Крим.

Фактите: Има ясни доказателства, че членове на руските служби за сигурност са в сърцето на добре организираните антиукраински сили в Крим. Въпреки че носят униформи без отличителни знаци, те карат коли с руски военни номера и се идентифицират доброволно като руски сили за сигурност. А имат и оръжия, които не са достъпни за граждани.

2. Путин: Действията ни са в унисон с договора от 1997 г. между Украйна и Русия

Фактите: Споразумението от 1997 г. изисква Русия да уважава украинската териториална цялост. Руските военни действия очевидно ги нарушават.

3. Путин: Опозицията не изпълни споразумението от 21 февруари с експрезидента Виктор Янукович

Фактите: Споразумението от 21 февруари отваря пътя на план, в който Радата трябва да гласува закон за връщане на конституцията от 2004 г., която връща конституционалната система, центрирана около парламента. Според него Янукович трябваше да го подпише в рамките на 24 часа и кризата да бъде мирно разрешена. Янукович отказа да доведе до край своята част от сделката. Вместо това избяга, оставяйки след себе си доказателства за повсеместна корупция.

4. Путин: Украинското правителство не е легитимно. Янукович е легитимният лидер

Фактите: На 4 март Путин сам призна, че Янукович "вече няма политическо бъдеще". След като избяга от Украйна, дори собствената му Партия на регионите се обърна срещу него и гласува в подкрепа на новото правителство. Новото правителство бе одобрено от Радата с мнозинство от над 82%.

5. Путин: Там има хуманитарна криза и стотици хиляди бягат от Украйна и търсят убежище в Русия

Фактите: До днес няма абсолютно никакви доказателства за хуманитарна криза. Няма и такива за търсещи убежище в Русия.

6. Путин: Руснаци са под заплаха

Фактите: Освен руската преса и държавната телевизия няма други достоверни съобщения за това, че руснаците са под заплаха. Новото украинско правителство поставя като приоритет мира и помирението. Президентът Олександър Турчинов отказа да подпише законопроекта, ограничаващ употребата на руския език на регионално ниво. Руснаци и рускиговорещи подписаха петиция Путин да не влиза с войски. Няма увеличение на престъпността, плячкосване и отмъщение между политически лидери.

7. Путин: Руските военни бази са под заплаха

Фактите: Руските бази са и остават сигурни и новото правителство потвърди, че ще спазва всички съществуващи международни споразумения, включително и тези за руските бази. Украинските бази в Крим са под заплаха заради руските военни действия.

8. Путин: Има посегателства на църкви и синагоги в Южна и Източна Украйна

Фактите: Религиозните лидери в страната казват, че няма атаки върху църкви. Всички религиозни лидери в Украйна, включително представителите на украинската православна църква под ръководството на Московската патриаршия, подкрепиха новото политическо ръководство, призовавайки към национално единство и помирение. Евреите в Южна и Източна Украйна твърдят, че не са забелязали повишаване на антисемитски инциденти.

9. Путин: Киев се опитва да дестабилизира Крим

Фактите: Украинското правителство действа сдържано и диалогично. А руските войски излязоха извън техните бази, за да окупират политически обекти и сгради в Крим. Изпратеният от Киев емисар Пьотр Порошенко не бе пуснат в кримския парламент.

10. Путин: Радата е под влиянието на екстремисти или терористи

Фактите: Радата е най-представителната институция в Украйна. Крайнодесните ултранационалистически групировки, някои от които бяха намесени в открити сблъсъци със силите на сигурността при протестите на Евромайдана, не се представени в Радата. Няма индикации, че украинското правителство ще следва дискриминиращи политики, напротив.

Виж още: Путин призна, че анексирането на Крим е било планирано