Метрото, Бродуей, Сентрал парк, Статуята на свободата, Таймс скуеър и още няколко емблематични места и развлечения в Града, който никога не спи

Наричан "Голямата ябълка", мегаполисът по Източното крайбрежие на САЩ често е описван като град на мечтите и място, за което не можеш да спреш да мислиш, щом си го посетил веднъж.

Всеки намира различни причини, защото градът предлага възможности за реализация, срещи и забавления в главозамайващо разнообразие.

А ако пътуването до Голямата ябълка все още е само мечта, вкусете Ню Йорк в най-близкия ресторант "Сабуей". Eдин от най-емблематичните вкусове на града е

сандвичът B.M.T,

съкращение от името на известната фирма за градски транспорт Brooklyn–Manhattan Transit, или просто Biggest Meatiest Tastiest (най-голям, с най-много месо, най-вкусен): комбинация от салами, пеперони и шунка плюс прясно изпечен хляб и свежи зеленчуци. 

За десерт бисквитката с парченца шоколад е просто задължителна, а само сега във всеки Subway ресторант всяка трета е безплатна, за да се потопите изцяло в атмосферата на града, увековечен в музиката, киното, литературата - и много легенди, разбира се.

А ето ги и останалите 10 неща, които задължително трябва да направите в Ню Йорк:

1. Да видите Статуята на свободата

Един от най-известните монументи на САЩ, тази величествена 93-метрова статуя е била първото нещо, което са виждали емигрантите, пристигащи по вода в Страната на неограничените възможности. Това може да се е променило с навлизането на самолетния транспорт, но за жителите и гостите на града статуята остава символ на свободата и стремежа към нея.

2. Да се повозите се в метрото

Нюйоркското метро е най-голямото в света и една от най-големите обществени транспортни системи изобщо.

Първата линия е пусната в експлоатация през 1904 г., а общата дължина на линиите е 1355 км, като по маршрута са разположени 468 метростанции.

Най-натоварената спирка е Таймс Скуеър, където се качват и слизат повече 63 млн. пътници годишно!

3. Да се разходите из Сентрал парк

В сърцето на Голямата ябълка се намира един от най-посещаваните (и снимани в киното) градски паркове в света.

С обща площ 3,41 кв. км Сентрал парк предлага разнообразие от развлечения през всички сезони: зоопарк, езера, пътеки за езда, две ледени пързалки - едната от които се превръща в басейн през юли и август, - два театъра, резерват и естествени гори.

Независимо дали ще изберете от предлаганите развлечения или просто ще си направите пикник на някоя от обширните ливади, не пропускайте да го посетите.

4. Да гледате мач в "Медисън скуеър гардън"

Една от най-големите спортни зали в света, "Медисън скуеър гардън" заема и трето място в света по брой продадени билети за музикални събития.

Залата е дом на баскетболния тим "Ню Йорк Никс" (New York Knicks) и бейзболния "Ню Йорк Рейнджърс", а тъй като в САЩ спортът е религия, всеки техен домакински мач се превръща в истинско зрелище, от което си заслужава да станете част!

Рекордът за изнесени концерти в "Медисън скуеър гардън" държи Елтън Джон с 64 гига.

5. Да погледнете отвисоко

Емпайър Стейт Билдинг е емблематичен небостъргач, който се издига на 443 метра, държал години наред рекорда за най-висока сграда в света. Строежът му е завършен през 1930 г. за впечатляващите 410 дни!

Ако сте в Ню Йорк, не пропускайте да се качите на 86-ия етаж, откъдето се открива величествена и спираща дъха панорамна гледка.

6. Виж музиката

Бродуей, където има над 30 театъра, е нарицателно на огромен талант, впечатляващи декори и безпощадни критици. Независимо дали сте фенове на жанра, не пропускайте да се докоснете до магията му - мечта и цел на милиони талантливи изпълнители по света.

Сред най-популярните мюзикъли, които се играят там, са "Котки", "Коса" и "Mamma Mia!. Най-дълъг живот до момента има друго произведение от сър Андрю Лойд Уебър - "Фантомът от операта", който се играе без прекъсване вече почти три десетилетия.

7. Обиколка на музеите

За любителите на науката и изкуството Ню Йорк е раят на земята. Независимо дали ще изберете да разгледате впечатляваща колекция от средновековно европейско изкуство в музея "Фрик", модернистичните виждания на съвременни автори в Музея за американско изкуство "Уитни" или антични произведения на изкуството в музея "Метрополитън"- вие, разбира се, сте на правилното място.

А за запалените по науката вратите си отварят Музеят по естествена история, Нюйоркският научен музей и др.

8. Забавлявайте се!

И тъй като Ню Йорк е Градът, който никога не спи, възможностите за нощен живот са безброй. Независимо дали за коктейли по женски (като в "Сексът и градът") или за луди танци (като в "Грозна като смъртта"), клубовете на Голямата ябълка ви очакват за една незабравима нощ! 

9. Шопинг а ла Кари Брадшоу

На изкушените от модата Ню Йорк ще предложи изобилие от магазини, в които да се почувстват като емблематичната героиня на Сара Джесика Паркър от сериала "Сексът и градът".

Разходете се по Пето авеню, където се намират най-известните бутици и не забравяйте да вземете някой, който да ви помогне с покупките.

10. Плавайте

Друга емблема на Ню Йорк - река Хъдсън, предлага атрактивни круизи целогодишно. Качете се на някое от симпатичните корабчета и пред вас ще се открие спиращата дъха гледка на мегаполиса, обграден с вода.