Толкова се очаква да е и броят на жертвите при инцидента, след като термокамерите не засякоха признаци на живот. На около 500-600 м са пръснати отломките от хвръкналия във въздуха цех за унищожаване на боеприпаси

Между 10 и 16 души е имало в барутната фабрика в Горни Лом, община Чупрене, Видинска област, по време на взрива в късния следобед на 1 октомври, обобщи около полунощ "24 часа", позовавайки се на източници от мястото на трагедията. По-късно се оказа, че един е избегнал по чудо трагедията, след като по-рано през дена се прибрал в Монтана.

Общо в цеха работят около 30 души, а според социалния министър Йордан Христосков в момента на взрива вътре имало 12 работници и трима представители на управата. На мястото на двете сгради зее огромен кратер, свидетелстваха очевидци.

Собствениците инж. Валери Митков, който е професор в Минно-геоложкия институт, и синът му Емил не вдигат телефоните си. На мястото на трагедията почти няма обхват и връзката е много трудна. Ако хората не отговарят на телефоните си, това не значи непременно, че са загинали - там няма обхват, са казали късно вечерта източниците на "24 часа".

Яснота ще има едва след настъпването на светлата част на деня, защото в района на инцидента ще може да се влезе най-рано 24 часа след последния вторичен взрив, който е регистриран в 21,45 ч. снощи, съобщи БНТ тази сутрин. Четирите термовизиони камери, разположени на съседните височини, обаче не регистрират наличието на живот.

Това не е първият инцидент в Горни Лом. През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали "Миджур" стреснаха видинското село. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени.

Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието, припомня вестникът. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.

Сега са ранени три жени, които са настанени в болница без опасност за живота - но те са се намирали на километър от самия цех, съобщават кореспонденти от мястото на събитието.

При предишния взрив "Екогласност" говори за унищожаването на 1,6 млн. противопехотни мини - внос от Гърция, които се утилизират в Горни Лом. Трансферът на тези мини започва през 2008 г. и част от тях са складирани в района на Сливница, а унищожаването ще стане в Горни Лом, според публикувани изявления на собственика и изпълнителен директор на фирма "Видекс" АД Валери Митков.

Година по-късно, на 7 януари 2009 г., от "Екогласност" получили отговор от Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс към Министерския съвет за внос на 1 568 159 противопехотни мини за утилизация в Горни Лом. В договора е посочено заплащане на унищожаването - по 32 евроцента за мина, разказва "24 часа".

Ние предупредихме за риска за здравето на хората и околната среда от вноса на стари боеприпаси, за които в продължение на повече от четири години гръцките власти не са разрешили унищожаването им на тяхна територия, пишат от сдружението през 2012 г.