Поклонението е от 12 ч. в Патриаршеския храм "Св.Александър Невски". Водещи български политици изказаха съболезнования и си спомниха за едно от най-емблематичните лица на демокрацията у нас

Неделя, 1 февруари, е ден на национален траур по повод кончината на д-р Желю Желев, първият демократично избран президент (1990-97), който почина внезапно на 79-годишна възраст.

В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина, съобщиха от Министерския съвет. Поклонението започва от 12 ч. в Патриаршеския храм "Св.Александър Невски".

Държавният глава Росен Плевнелиев определи кончината му като тежка загуба за България и за световната демократична общност.

"С живота си и с делото си д-р Желю Желев зададе посоката, която продължаваме да следваме и днес - на държава и народ, които вървят все по-уверено по единствения възможен път на българите - за изграждане на демокрация от европейски тип, за човешки права и свободи. Ще помним д-р Желев

с несломимия му и борбен дух в защита на ценностите на демокрацията и хуманизма

Първият демократично избран президент на България е символ на мирния преход, на толерантността и на търсенето на национално съгласие, за да имаме всички ние, като българи и европейци, своето достойно бъдеще", пише Росен Плевнелиев в съболезнователното си писмо до близките.

Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че правителството и президентската институция подготвят държавно погребение за Желю Желев. С думите "Господ прибира първо добрите хора" премиерът изказа своите съболезнования на близките, информира БНР.

Президентът д-р Желю Желев искрено искаше да промени България, каза вицепремиерът Ивайло Калфин на традиционната церемония по връчване на наградите за лидерство "Стефан Стамболов". Първият носител на отличието е именно д-р Желев.

"Той е един от хората, които съвсем честно искаха да променят България

към добро. Мисля, че загубата на подобни хора би трябвало да се оцени от всички, въпреки политическите различия, които имахме. Той работеше честно за страната", каза социалният министър.

Народните представители почетоха паметта на Желю Желев с едноминутно мълчание.

"Той беше образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът на Желю Желев за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни", заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

България загуби един символ на демокрацията, коментира лидерът на ДПС Лютви Местан:

"Членовете и симпатизантите на Движението за права и свободи искрено обичаха д-р Желев. Макар той да бе основател и първи председател на Съюза на демократичните сили, по-късно, вече избран за президент, той се издигна до висотата да бъде президент на всички български граждани.

Един истински обединител на нацията

Аз мисля, че ако има български политик, символ на демокрацията, това е точно д-р Желев. Него загубихме днес. Поклон пред светлата му памет."

Желю Желев е символ на това, че в България промените никога не се изродиха в напрежение, обяви председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

За него бившият президент ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които никога не сме се отклонили от пътеката на демокрацията и гражданския мир.

Председателят на "БСП лява България" Михаил Миков сподели, че познава Желю Желев отпреди 1989 г. Според него бившият президент е бил изключителна личност:

Д-р Желев бе човек, който се опитваше да намери компромиса и разумното действие, спомни си за него съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов:

"Редно и полезно е да си спомним полезните неща, които се случиха по негово време.

Опитите да се успокои обществото

По негово време и по негова инициатива България влезе активно в балканската политика. С признаването на Македония България показа, че има амбиция да играе роля на Балканите. Той беше спокоен човек, без излишна идеологизация, въпреки че времето беше крайно идеологизирано и време на противопоставяния."

Росен Петров от Българския демократичен център припомни заслугите на Желю Желев и книгата му "Фашизмът":

"Мисля, че тази книга даде много ясен отговор колко си приличат диктатурите... дори когато изповядват различни идеологии. Мога да кажа само: Вечна му памет. Той е патронът на нашата демокрация."

С уговорката, че не иска да нарушава принципа "за мъртвите или добро, или нищо" лидерът на "Атака" Волен Сидеров посочи, че в Желю Желев

хората са имали повече надежди, отколкото той е оправдал:

"Той просто не се разви като политик, не направи това, което трябваше да поведе България. През 1989-90 г. всички бяхме заблудени, нямахме много голяма част от информацията, която сега имаме, но при него е характерно това, че той не излезе от клишето: Западът е добър и демократичен, всичко друго е лошо и недемократично."