Резултатите от проверката на Регионалната здравна инспекция в Шумен показват, че водата може да е опасна за човек при по-продължителна консумация

Водата от открития наскоро кладенец в Плиска може да беше обявена за свещена, но очевидно не е особено полезна за човек и при продължителна консумация може да доведе до проблеми със стомашно-чревния тракт.

Анализът показва

Това показват първите резултати от анализите на водата, извършени от Регионалната здравна инспекция в Шумен. Останалите показатели от физикохимичния анализ били в норма и не превишавали стандартите, установили инспекторите.

Въпреки вчерашните молби на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров водата да не се изследва, защото имало работници и това можело да замърси пробите, проверката беше направена.

От инспекцията в Шумен са взели три проби от течността. Първата проба е взета във вторник, в 15.30 ч., а другите две - вчера сутринта в 07.30 ч.

До края на работната седмица ще са ясни и резултатите от микробиологичния анализ на водата ще са ясни до края на работната седмицам, информират от Министерството на здравеопазването.

Виж още: Шаманът, който предпочиташе да се нарича историк

Така идеята за продажба на "свещена" вода заедно с броеве на водещи всекидневници отпадна съвсем. Това и фактът, че премиера Борисов се закани да спре субсидиите на археолозите, занимаващи се с обекта, подпечата край на истерията около идеята да си купим "жива вода".

Срутена стена на кладенеца

Междувременно самият кладенец също не издържа на напрежението. Археолозите, занимаващи се с обекта, обявиха, че южната стена на кладенеца се е свлякла, тъй като под напора на бликащата вода се рушат старите хоросанови спойки на тухлите.

Свличанията съпътствали разкопките още от начало, но сега цялата южна стена се е свлякла. Археолозите са сложили стоманобетонени пръстени, които са стабилизирали конструкцията. 
 

Източник: "Дарик"