Прогнозите на компанията са, че страната ни тепърва ще става активен участник в разрешаването на бежанската криза и напрежението с Русия заради Украйна

В рамките на бежанската криза усилията на Румъния и България да влязат в шенгенската зона ще бъдат спънати от мерките на европейските държави за ограничаване на движението между страните. Това се казва в прогноза на американския разузнавателно-аналитичния център "Стратфор", цитирана от "Фокус". 

Независимо дали в двете страни влизат повече бежанци, нарастващият национализъм и засилващите се настроения срещу Шенген в Европа като цяло намаляват шансовете на София и Букурещ да влязат в свободната зона. В Западна Европа българските и румънските имигранти може да бъдат счетени като заплаха, подобна на тази, която произтича от бежанците. 

"Стратфор" отбелязва, че Румъния и България имат дълга история като страни, които се намират под влиянието на по-големи и по-влиятелни съседи. Някога Румъния бе доминирана от Австро-Унгарската империя, а България бе управлявана от Османската империя. 

По време на Студената война двете страни бяха приобщени като сателити на Съветския съюз, а Москва моделираше външните и отбранителните им политики. При разпадането на СССР Румъния и България приеха прозападна насока и се присъединиха към НАТО и ЕС.

Виж още: България - разменна монета между САЩ и Русия

Сега двете страни отново се намират насред конфликти и кризи между тези сили - предимно що се отнася до бежанската криза, която противопостави Европа на Турция, както и украинския конфликт между Русия и Запада. 

Румъния и България ще направят усилие да отстоят интересите си в тези променящи се ситуации, но както и в миналото по-скоро ще реагират, отколкото ще формират изхода, прогнозира "Стратфор". 

Прогнозите на компанията са, че Румъния и България ще се борят и ще стават все по-дейни участници в разрешаването на бежанската криза и напрежението с Русия заради Украйна. 

В анализа се посочва още, че докато застоят в отношенията между Запада и Русия продължава, Румъния и България ще продължат да приемат военното укрепване на Запада, но София ще запази отношенията си с Москва.

Източник: Агенция "Фокус"