Софийската филхармония изпълнява безсмъртната творба от Дворжак на Велики четвъртък

В навечерието на Разпети петък, на 28 април от 19 ч. в зала „България“ Софийската филхармония представя своя великденски концерт, който тази година преминава под знака на едно символно произведение - "Стабат матер" от Антонин Дворжак - една творба, която същата вечер се изпълнява и пред публиката във френската столица, в концерт на Парижката филхармония.

Ако има произведение, родено от човешка мъка, и извисило се до самите небеса, това е кантатата на Дворжак "Стабат матер". Историята на написването й по своеобразен начин повтаря мъката на Божията майка, оплакваща под Кръста своя погинал син. От личната мъка на чешкия композитор след смъртта на дъщеря му, от най-дълбоките и най-раними кътчета на човешката душа се ражда музика, бързо завладяла целия свят.

Премиерата в Лондон през 1883 г. е с хор от 800 певци, а в Москва връчват на Дворжак грамота за "насладата на хора от разучаването на това великолепно произведение". Славата на произведението изпреварва славата на своя автор. Това е творба, в чиято проста и ясна форма се преливат човешко и божествено, а страданието изкристализира в чиста, светла красота, която ражда нова надежда.

Диригент на концерта на 28 април е бележитият Урош Лайовиц, известен като истински майстор в изграждането на монументални произведения в целия им размах и дълбока нюансираност. Солистите: Милена Георгиева (сопран), Валентина Куцарова (мецосопран), Михаел Беджай (тенор) и Валери Турманов (баритон) - талантливи, доказали се професионалисти, всеки от които със силна международна кариера и многобройни участия в най-престижни оперни конкурси и фестивали.

Виж още: Пролетната програма на Софийската филхармония

Малко след Великденския концерт предстои концерт на една от най-красивите, искрени, дълбоко духовни творби, писани някога - "Литургия на Свети Йоан Златоуст" от Сергей Рахманинов за хор и солисти, на 12 май от 19 ч. в зала "България".

Тенорът Георги Султанов, Пламен Кумпиков (бас) и Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" с диригент Славил Димитров обещават да разкрият цялото филигранно богатство на тази рядко изпълнявана творба.

Билети могат да бъдат закупени от касата на зала "България". За онлайн резервации: сайтът на Софийската филхармония.

Източник: Софийска филхармония