"Нормандската четворка" е решена да приложи всички усилия за спазването на споразумението за прекратяване на огъня в Източна Украйна

Участниците приветстваха факта, че примирието се спазва като цяло, но продължаващите боеве, особено около град Дебалцево, предизвикват сериозно безпокойство, се казва в изявление на пресслужбата на германското правителство след вчерашната телефонна конференция между лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция, информира ДПА, цитирана от БНР.

Четиримата лидери са решени да работят за пълно прилагане на примирието

Като следваща стъпка от вторник трябва да започне договореното изтегляне на тежките въоръжения, изтъква германското правителство.

Властите в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република обаче възнамеряват да отстояват извънблоковия статут на Украйна, информира агенция "Новости", като цитира съвместно заявление на политическите представители на двете републики - Денис Пушилин и Владислав Данейго.

Всяко сближаване на Киев с НАТО или какъвто и да било друг антируски военен съюз е неприемливо за нас

В такъв случай незабавно ще прекратим взаимодействието си с Киев и ще считаме минските споразумения за нищожни, се посочва в документа.

Междувременно се разбра, че гласуването в Съвета за сигурност на ООН на проект за резолюция за Украйна в подкрепа на минските договорености се отлага. 

Във внесения от Русия документ са предложени поправки, съобщиха дипломати от страните - членки на Съвета. Текстът трябваше да бъде гласуван в неделя.

Консултациите продължават и има вероятност да постигнем договореност на даден етап, но няма никакви гаранции, че това ще стане

заяви постоянният представител на Великобритания в ООН Майкъл Грант.

Генералният секретар на Обединените нации Бан Ки Мун приветства споразумението за прекратяване на бойните действия в Украйна, но изрази безпокойство във връзка с информацията за сблъсъци в Дебалцево.

Днес се очаква в официалния вестник на Европейския съюз да бъдат публикувани имената на нови

19 физически и девет юридически лица, които според Брюксел са отговорни за дестабилизацията на Украйна

По информация на агенция "Новости", сред тях са руският заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов, двама високопоставени служители на военното ведомство и двама депутати от Държавната дума. 

Останалите 14 души са украински граждани. Юридическите лица са предимно неправителствени организации от Източна Украйна.

Министрите на външните работи от Европейския съюз одобриха списъка на 9-и февруари, но отложиха за днес влизането в сила на санкциите. Целта бе да не се пречи на мирните преговори в Минск в така наречения "нормандски формат". 

Върховният представител на Евросъюза по външните отношения и сигурността Федерика Могерини потвърди, че в новия списък попадат 19 физически и девет юридически лица. Българският министър на външните работи Даниел Митов добави, че сред тях има петима руски граждани.