Според френския вестник българският народ вече няма доверие на политическите си лидери

Трагедията в Горни Лом не остана незабелязана и от чуждите медии. Френският вестник "Лез Еко" (Les Echos) публикува статия, озаглавена "ББългарите се връщат към урните без ентусиазъм". В материала се отбелязва, че това е третият подобен инцидент с взрив на завод за боеприпаси. Не е пропусната политическата нестабилност в държавата, както и скандалът с КТБ.

Последният ден от предизборната кампания преди парламентарните избори в България ще бъде белязан от национален траур - третият от 2007 г. насам взрив в завод за боеприпаси, в който условията на труд и сигурност наскоро бяха критикувани, отне живота на 15 души, пише "Лез Еко", цитиран от Агенция "Фокус".

Естествено, инцидентът ще бъде използван политически от една или друга партия в надпреварата във вота, който явно няма да раздвижи гласоподавателите. За по-малко от три години българите имаха три различни правителства. Така, политическата нестабилност попречи на икономическото възстановяване на най-бедната страна от ЕС, където средната заплата е около 360 евро, а безработицата е 10,4%.

Гневът на българите срещу връзките между икономическата олигархия и политическата класа не е послужил като урок, след като през юни избухна финансова криза, която бе свързана с подозренията за корупция, тегнещи над собственика на четвъртата банка в страната КТБ - поредният случай на тайно съдружие между бизнес средите и политическия свят.

Виж още: Израелски писател: България си струва да бъде разгледана

Изоставен и отвратен, българският народ вече няма доверие в политическите си лидери. Проучванията показват, че ако победи, бившият премиер Бойко Борисов ще срещне трудности да създаде солидна коалиция.