Терористичната организация публикува нов клип, в който предупреждава Путин, че руснаците ще бъдат убити в домовете си

Групировката "Ислямска държава" призова членовете си да поведат джихад срещу Русия с видео запис, качен в интернет, съобщава БНТ. Във видеото със субтитри са заснети въоръжени мъже, които нападат бронирани коли и палатки и събират оръжия.

В 9-минутния клип, публикуван на 31 юли от тренировъчен лагер в пустинята, маскиран боец се обръща към руския президент Владимир Путин и заплашва, че руснаците ще бъдат убити в домовете си.

Според експерти причината Русия да бъде определена като мишена са подновените преговори за сътрудничество със Съединените щати за операции срещу терористите в Сирия и Ирак.

Автентичността на записа, на който са показани маскирани бойци, атакуващи бронетранспортьори в пустинята, не е потвърдена. Не съвсем ясно е и защо джихадистите насочват вниманието си към Русия след поредицата от атентати от последните месеци в Западна Европа, коментира Ройтерс.

Виж още: Руска синоптичка: Времето в Сирия е идеално за бомбандировки

Още миналия октомври ИД призова за "джихад срещу Русия. Това се случи малко след началото на военната интервенция на Москва в сирийския конфликт. В края на същия месец руски самолет с 224 души на борда бе взривен над Египет, а отговорността бе поета от местни джихадисти, врекли се във вярност на "Ислямска държава".

През последните дни позициите на групировката в Сирия са под засилен натиск не от правителствените сили, поддържани от руснаците, а от поддържаната от САЩ кюрдско-арабска коалиция. 

Неин говорител съобщи за Ройтерс, че Сирийските демократични сили са завзели вече 70% от стратегическия град Манбидж, който е разположен близо до турско-сирийската граница.

Виж още: Руски военен хеликоптер свален в Сирия, петима загинаха

Източник: БНТ, Ройтерс