Днешният герой на деня е митничарското куче в Бургас, което откри над 20 кг хероин, пренасян с лека кола от Турция

Освен най-популярната кучешка порода сред домашните любимци, голдън ретривърите се славят и със своя нюх, който ги прави предпочитани за полицейска работа.

От тази порода е и "инспектор" Чара, зачислена към бургаската митница. Тя е обучена да открива наркотици, а най-новата й "находка" се оценява на повече от 2,5 млн. лева. Над 20-те килограма хероин, задържани на митнически пункт Лесово, са иззети от лека кола с българска регистрация, която се връщала от Турция на 24 август.

Автомобилът бил избран за щателна проверка по метода "анализ на риска" и митническото куче сигнализирало за дрога под шофьорското място.

Фотогалерия: Топ 10 на най-популярните породи кучета

След като демонтирали седалката, митничарите открили пригоден тайник, от който били извадени 19 пакета с надписи на арабски език. Те съдържали кафяво прахообразно вещество, което при извършения полеви наркотест реагирало на хероин. Шофьорът - български гражданин, е задържан и срещу него е образувано досъдебно производство по чл. 242, ал. 4 от Наказателния кодекс.

Това не е първата подобна находка на Чара - преди време, също в необичаен тайник на лека кола, помощничката на бургаските митничари надушила голямо количество хашиш. 

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber

Източник: агенция "Митници"