Според списанието Ирина Бокова и Кристалина Георгиева са лицата с най-голям шанс за наследник на Бан Ки Мун

По времето на Бутрос Бутрос-Гали и Хавиер Перес де Куеляр един британски комик се шегуваше, че основното изискване, за да станеш генерален секретар на ООН, е да имаш дълго и труднопроизносимо име.

Тъй като обичаят постановява постът да се сменя на ротационен принцип между различните региони на света и сега е ред на Източна Европа - регион с много чудесни трудни имена, може да си помислите, че това условие ще бъде изпълнено. Вероятно обаче няма да е така.

Така започва списание "Икономист" своя материал по темата с новия председател на ООН. Изданието лансира идеята, че двете Българки - Ирина Бокова и Кристалина Георгиева са най-вероятните кандидатури за поста.

И двете основни кандидатури са на жени от България. Имената и на двете обаче се произнасят, както се пишат. Но въпросът коя от двете ще получи подкрепата на правителството вече предизвиква политически турбуленции в България.

Борбата ще бъде мръсна: кандидатите и техните съюзници вече водят тихи кампании един срещу друг, а някои вече обещаха, че скоро ще се появят доказателство за корумпираността на съперниците си. Участниците в тази надпревара трябва да играят политически шах на две дъски: на вътрешната 0 така че да си осигурят номинацията на своите правителства, и на международната - за да си спечелят благоразположението на Москва и на Вашингтон.

И двете българки са силни кандидати. Едната е Ирина Бокова, която в момента оглавява ЮНЕСКО. Неин съперник е Кристалина Георгиева - зам.- председател на Европейската комисия с ресор бюджет. Миналата седмица тя представи амбициозен план за набиране на хуманитарна помощ - в качеството си на съпредседател на специална комисия, назначена от Бан Ки-мун. Което идва да покаже, че именно тя е неговият избор.

Виж още: Кристалина Георгиева и Ирина Бокова - най-влиятелните българи в Европа​

В София министър-председателят Бойко Борисов е под натиск да реши коя от двете кандидатки ще номинира. Той е близък до Георгиева и би предпочел да я запази като съюзник в Брюксел, но въпреки това може да я предпочете и за номинацията за ООН.

В същото време Ирина Бокова е свързана с политическата опозиция, но пък и една малка партия в управляващата коалиция също я подкрепя. На 14 януари нейният лидер заплаши да оттегли подкрепата си за правителството, ако тя не бъде номинирана.

Навремето Бокова се радваше на подкрепата и на Америка, но после си създаде врагове, като лобираше Вашингтон да приеме членството на Палестинската държава в ЮНЕСКО (САЩ пък прекратиха своето финансиране за организацията, което възлизаше на 22% от целия бюджет). Сега Бокова е смятана за предпочитания от Москва кандидат.

Изданието все пак продължава с идеята, че са възможни всякакви обрати и вероятността кандидатурите на Бокова и Георгиева да се неутрализират една друга също съществува. 

Според изданието останалите кандидати с шансове са бившият сръбски външен министър Вук Йеремич (който обаче е неприемлив за Запада), външният министър на Словения Мирослав Лайчак, който би спечелил номинацията на страната си, ако настоящото правителство бъде преизбрано тази година. 

Виж още: Кой е политикът на 2015 г.​

Според Ричард Гоуан от Европейския съвет за международни отношения съществува и друг вариант. Ако САЩ и Русия не успеят да се споразумеят за нито едно от възможните имена от региона, да изскочи и нова кандидатура в последния момент, която обаче да бъде извън района на Югоизточна Европа. 

Източник: сп. "Икономист"