Емблематичната улица "Граф Игнатиев" ще стане втората пешеходна зона в София след булевард "Витоша"

От Съдебната палата до площад "Журналист" по "Графа" ще се движат само два ретро трамвая - тип "совалка". Мотрисите ще минават рядко, а през останалото време "Графа" ще се използва като велоалея.

Площад "Славейков"

Пазарът за книги на площад "Славейков" ще бъдат преобразен изцяло, а короните на дърветата ще бъдат романтично осветени.

Нов облик на София

Проектът на фирма "А.Д.А." на архитект Иво Пантелеев ще бъде реализиран от общината в близките 3 години. Това стана ясно след повторното журиране на проектите, които се състезаваха в конкурса на общината за нов облик на центъра на София за зона 2 (ул. "Граф Игнатиев", "Иван Шишман" и пл. "Славейков"), пише в. "Преса".

Нов конкурс

За зона 3, която включва пл. "Ал. Батенберг", Градската градина пред Народния театър и бул. "Цар Освободител" до "Раковски", ще бъде обявен нов конкурс през януари. Проектът за кръстовище на две нива пред Художествената галерия отпада. Финансирането на новия конкурс ще се поеме от общината.

Парите

Проектите по другите три зони ще се реализират по ОП "Региони в растеж" със 100 млн. лв. Кметството ще трябва да даде около 10 млн. лв., защото ЕК не разрешава изграждането на нови подземни съоръжения, каквито ще се наложи да се направят пред Националната художествена галерия и в района около нея.

Улица "Цар Шишман"

Улица "Цар Шишман" също ще бъде пешеходна зона през почивните дни, а в работните ще се намали скоростта за движение и ще се ограничат местата за паркиране.