Проект за обновяване на центъра на София ще дава европейски облик на столицата

Една от най-красивите столични улици - "Граф Игнатиев" да бъде превърната в пешеходна зона по подобие на централната алея на Амстердам, a Перловска река да заприлича на канала Сен Мартен в Париж.

Това предвижда проект на архитектите от А.Д.А., който ще бъде разгледан през следващите две седмици от експертен съвет, пише "Монитор".

Ул. Граф Игнатиев - пешеходна и по-красива

Плануваните промени по "Граф Игнатиев" включват намаляване на скоростта на трамваите, като движението на мотрисите ще се пренесе само по един коловоз с изчакване, разширяване на улицата с повече място за пешеходците, пазарът за зарзават в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици" да се премести на отсрещния тротоар и да работи само в петък, като сегашните маси ще бъдат заменени с елегантни стъклени конструкции, които ще могат да се прибират.

Подобна идея има и за пазара за книги на пл. "Славейков", като там предложението е той да работи от петък до неделя, а в останалите дни пространството да се използва за отдих.

Проектантите предлагат фонтанът на площада да бъде заменен с чешма, а композицията на Пенчо и Петко Славейкови да се премести на централно място, като фигурите да гледат към някогашния си дом.

Около храм-паметника " Св. Александър Невски" - също пешеходна зона

Улиците "Шишман" и "Солунска" ще бъдат преустроени като споделени пространства с единна повърхност за пешеходци, велосипедисти и автомобили. Едновременното ползване на улицата ще става с нова организация на движението. В зоната ще се подменят настилките, ще има нови места за отдих, като се предвижда да бъде подменено и осветлението.

Площадът пред храм-паметника "Св. Александър Невски" също се предвижда се превърне в пешеходна зона. В пространството, заключено в карето "Васил Левски", "Цар Освободител" и ул. "Раковски", ще се въведе ограничение от 30 км/час. Архитектите от А.Д.А. предвиждат в паважа на площада да се вградят "златни" плочки с имената на видни българи от миналото.

Зад паметника на Царя Освободител ще се изгради подземен паркинг за депутатите, а за гражданите ще има такъв на ул. "Оборище". Бронзов макет на центъра на София пък ще блесне до сградата на БАН.

Река Перловска - "българският Сен Мартен"

Проектът засяга и участъка покрай бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", като се предвижда нивото на Перловската река да бъде повдигнато подобно на канала Сен Мартен в Париж. Речното корито ще бъде запълнено, като нивото се повдига с 60 см чрез четири малки саваци (хидросъоръжения). Те ще се вдигат и свалят автоматично според притока на дъждовната вода.

Покрай реката се предвижда да има панорамни площадки с дървени пейки. Булевардът ще се увеличи с една лента, като от тротоарите се отнемат 90 см. Така ще се сложи край на задръстванията. С една лента се разширява и движението по моста пред техникума "Христо Ботев". Трилентово кръгово движение ще има при пресичането на булеварда с ул. "Гурко". На кръстовището при Орлов мост се добавя още една лента за ляв завой откъм бул. "Цариградско шосе", без да се засяга мостът.

Все още нищо не е окончателно

Проектите за трите зони ще преминат през обществени обсъждания. След това те ще претърпят корекции. През май трябва да са готови окончателните проекти, с които общината ще кандидатства по оперативна програма "Региони в растеж". Идеята е след две години сърцето на София да е модернизирано. През април ще бъде обявен нов конкурс за зоната, в която влизат жълтите павета и Градската градина.