Пет партии влизат със сигурност в парламента, ако изборите бяха днес

Близо половин милион гласа отделят ГЕРБ от БСП. Това показва последното проучване на общественото мнение, проведено между 8 и 14 май от "Галъп интернешънъл" сред 1011 пълнолетни българи.

ГЕРБ стабилизират подкрепата си около 24% от респондентите. БСП пък се е установила на нива от под 15% декларативни електорални нагласи. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори.

Ако изборите бяха днес

Ако изборите за парламент бяха сега, в Народното събрание най-вероятно щяха да влязат 5+2 партии, като сигурно участие биха имали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, а на кантар са "Атака" и АБВ в по-малка степен. Данните отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат, пишат от "Галъп".

8% от запитаните са заявили нагласи за вот за ДПС, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с подкрепа за месеца около 4% сред всички имащи право на глас. Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при "Атака" и каква ще е съдбата на АБВ.

Различните електорати са различни в способността си да се мобилизират, а част от партиите имат и своя "скрит" вот.

Бариерата

Данните показват процент сред всички имащи право на глас, а не само сред гласуващите. 4-процентовата бариера се образува на база гласували, така че е задължително придържането към формулата 5 сигурни и 2 потенциални партии в следващ парламент.

Източник: Bulevard.bg, "Галъп интернешънъл"