Според френското издание генералният директор на ЮНЕСКО е приемлива кандидатура, както за САЩ, така и за Русия, а освен това се ползва с подкрепата на Париж

Българският политик, дипломат и настоящият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е сред фаворитите за генерален секретар на ООН, твърди френският в. "Фигаро", цитиран от Mediapool.

Добрата кандидатура

Според материала Бокова е удобна и за американците, и за руснаците, като освен това има и подкрепата на Париж.

Името на Бокова беше посочено и от бившия помощник-генерален секретар на ООН Шаши Тхарур, като това я постави сред основните фаворити.

Следващият генерален секретар на ООН се пада да бъде от Източна Европа - единственият регион, чийто представител не е ръководил Организацията на обединените нации от създаването й през 1945 г, посочва "Фигаро".

Другите имена, които се обсъждат за поста, са президентът на Литва Далия Грибаускайте и бившият президент на Словения Данило Тюрк, пише изданието.

"Фигаро" подчертава също, че днешният многополюсен свят вече не може да си позволи лукса да има генерален секретар на ООН, който да е фантом.

Ирина Бокова

е български политик, дипломат и генерален директор на ЮНЕСКО. Била е депутат в Седмото Велико народно събрание и подписва настоящата конституция на Република България. През 1996 г. е кандидат на левицата за вицепрезидент в тандем с Иван Маразов.

От 2005 г. е постоянен представител на Република България в ЮНЕСКО, а от 2009 г. е избрана за генерален директор на организацията. През 2013 г. беше преизбрана за втори мандат.