В кражбите са замесени почти всички по веригата

Кражбите на гориво в БДЖ продължават да са сериозен проблем, като годишно се източват тонове нафта. 

Загуби от кражби

Само от "БДЖ - Товарни превози" се "губят" минимум по две цистерни на месец, като при обем 65 тона това прави най-малко по 3,5 млн. лв. загуби годишно. Така изчисли изпълнителният директор на холдинга в периода 2011-2012 г. Йордан Недев пред в. "Преса".

"Общите кражби и от "Пътнически превози", и от "Товарни превози" са много по-големи - от порядъка на 60-80 млн. лв., като най-крупните измами стават чрез обществените поръчки", коментира Недев.

В схемите за източване на гориво са замесени почти всички по веригата - машинисти, стрелочници, диспечери, охранители, ръководители по нарядите в депата и т.н.. Въпреки това през 2014 г. няма уволнени или наказани служители.

Не е новина, че се краде нафта

Междувременно управителят на "БДЖ - Товарни превози" Любомир Илиев коментира пред Нова телевизия темата, изтъквайки, че кражбите на гориво не са голяма новина.

"Ясно е, е в железниците се краде от доста години. Досега не ни беше ясно точно как се краде гориво", заяви той, допълвайки, че с всяка изминала година разходът на гориво в БДЖ се увеличава с по един литър и не се знае защо. По негови думи за две години има около 2 млн. лв. в литри, които са отгоре.

Управителят на БДЖ беше категоричен, че ще разследват къде отиват тези пари.

"Всички лица, които са заснети във разследването, дават обяснение и ще бъдат дадени на прокурор. Тече разследване по цялата схема", заяви Илиев.

Виж още: 565 млн. лв. са борчовете на БДЖ

По-малко вагони, а ползват повече гориво

Фактите са красноречиви - в предишни години "Товарни превози" са използвали по 8 цистерни гориво на месец, а през 2014 г. те вече са 10,3, и то при намален обем на свършената работа, коментира пък Петър Бръснаров, който оглавява новия отдел за борба с кражбите в "Товарни превози".

Вчера транспортният министър Ивайло Московски разпореди проверка по сигнал за източване на гориво и се закани да наложи наказания на виновните.

През март 2013 г. бяха задържани шестима, крали дизел от влакови композиции в пластмасови туби. Година преди това в Свиленград бе разкрита организирана група, източвала нафта на територията на Капъкуле в Турция.