Резолюцията не бе приета топло дори в някои либерални среди

Пълна декриминализация на секс услугите и цялостна промяна на политиката предлагат от международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл". 

На свой форум в Дълбин "Амнести" прие резолюция, с която препоръчва "пълната декриминализация на всички аспекти на продажбата на сексуални услуги по взаимно съгласие", предаде Би Би Си.

Решението цели да се запазят човешките права на работещите в сферата на сексуалните услуги и се базира на проучвания, според които декриминализацията е най-добрият начин това да стане.

Според Ройтерс тази резолюция може да окаже натиск върху много правителства да пристъпят към декриминализация.

"Проституиращите са сред най-маргинализираните групи в света, които в повечето случаи са в постоянен риск от дискриминация, насилие и изнасилване", обяви генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Салил Шети.

Решението е взето след период от две години, в които са извършени проучвания и консултации, основани на данни на агенциите на ООН и факти, установени от мисиите в Аржентина, Хонконг, Норвегия и Папуа Нова Гвинея.

Виж още: Депутат поиска легализиране на платената любов

Решението на "Амнести" не бе посрещнато топло сред много групи. Говорителят на "Коалиция против трафика на жени" заяви, че "Амнести" са загубили правото си да се наричат организация за защита на правата на човека, тъй като са застанали "на страната на секс индустрията".

Дори либералният британски вестник "Гардиън" се изправи срещу резолюцията, като в редакционен текст тя бе определена като "сериозна грешка". Известни личности като актрисите Мерил Стрийп, Ема Томпсън и Кейт Уинслет, както и бившият американски предиздент Джими Картър разкритикуваха също решението.

Виж още: Включват наркотиците и проституцията в БВП

Закони, които декриминализират или легализират предоставянето на сексуални услуги, бяха въведени в Холандия, Германия и Нова Зеландия.
 

Източник: Би Би Си