Освен нас още 15 държави поне изпращат въоръжение за паравоенните формирования, като основни доставчици са Иран, Русия и САЩ

След като разкритията на в. "Труд" за българско оръжие в Алепо потвърдиха информациите, които се появяват от много вереме, че България е основен вносител на оръжие за Близкия изток, сега излезе нов доклад на "Амнести Интернешънъл", според който оръжия, произведени у нас участват и в конфликта в Ирак. 

България и още най-малко 15 страни въоръжават про-правителствените иракски паравоенни формирования, обвинени в извършването на множество военни престъпления и в нарушаване на правата на човека, се посочвало в доклада, цитиран от БНР. 

За да извлече възможно най-точни данни, изследователският екип на базираната в Лондон НПО, е анализирал снимков и видео материал от юни 2014 г. до сега, на който са били заснети оръжията, използвани от въоръжените групировки в Ирак. 

Според информацията, цялата военна техника е била доставяна от държавните институции в Ирак или след одобрението на властите.

България е спомената в доклада като една от страните, които произвеждат оръжието, доставяно в Ирак. 

Като основни доставчици на оръжие за иракските милиции обаче, са посочени Иран, САЩ Русия, добавя Националното радио.

След данните за българско оръжие у бунтовниците на Ал Нусра в Сирия прокуратурата у нас се сезира и започна проверка как се е стигнало дотам да изпращаме въоръжение за организация, която е призната за терористична. 

Източник: БНР