25-сантиметровата статуетка се върти от само себе си в Манчестърския музей

Твърди се, че проклятието на Тутанкамон е отнело над 20 живота. За разлика от него, проклятието на Неб-Сену (така се казва човешката фигура, изобразена на статуята) предизвиква само леко неудобство и голямо изумление у кураторите на музея, пише Дейли Мейл.

В продължение на три дни статуетката постепенно се завърта на 180 градуса около оста си в заключената стъклена витрина, където е изложена. След като обърне гръб на посетителите, служителите я връщат на оригиналната й позиция, но после пируетът се повтаря.

Почитателите на историите за обладани от духове пирамиди и ходещи мумии смятат, че въртенето на 4000-годишната фигура, дар за бога на мъртвите Озирис, е най-странното нещо, което се е случвало в египтологията от десетилетия.

Други, като физика и водещ на научни програми по Би Би Си Браян Кокс, имат по-рационално обяснение на феномена. Те предполагат, че вибрациите от стъпките на посетителите на музея карат статуята да се върти. 

В подкрепа на тази версия идва и филмът, заснет в продължение на няколко дни, който показва, че статуетката се движи само когато около нея има хора. Според Кокс виновно за въртенето е диференциалното триене между двете повърхности - камъка на статуята и стъклената поставка, върху която тя стои.

Не е ясно обаче защо статуята започва да се движи едва сега, след като е дарена на музея още през 1933-а и през тези 80 години си е стояла послушно във витрината. Въпросът защо не продължава въртенето си, а спира, когато се обърне с гръб, също остава без отговор. В допълнение, реликвата изписва идеален полукръг.

Кураторът Кембъл Прайс смята, че може да има и духовно обяснение. „В Древен Египет вярвали, че ако мумията бъде разрушена, статуетката може да се превърне в алтернативен съд за духа. Може би това предизвиква движението й“, предполага Прайс. „Един ден забелязах, че се е обърнала“, разказва 29-годишният служител. „Беше странно, защото само аз имам ключ от витрината.“

С движението си статуята сякаш целенасочено иска да покаже молитвата, изписана на гърба й, която се превежда като „хляб, бира, волове и домашни птици“.

Мистерията все още не е разгадана категорично. А може би това няма и да се случи скоро - със сигурност приходите за Манчестърския музей от любопитни посетители са се вдигнали, откакто статуята започна обиколките си.