Биткойните се появиха за първи път за обществено ползване през 2009 г. и оттогава станаха част от основния финансов разговор. Това е виртуална валута, без физически монети или банкноти, и няма връзка с никоя централна банка

Биткойните се появиха за първи път за обществено ползване през 2009 г. и оттогава станаха част от основния финансов разговор. Това е виртуална валута, без физически монети или банкноти, и няма връзка с никоя централна банка.

Смята се, че между 3 и 6 млн. души по света използват Биткойн и тя се приема от над 100 хил. търговци. През последните години България е "на път да стане една от най-приятелски настроените държави в света", като все повече търговци започват да приемат виртуалната валута. Съществуват обаче рискове, свързани с използването на Биткойн, което прави актуален въпроса доколко безопасна е тази цифрова валута?

Цената на Биткойн наскоро се повиши, като през последния месец този ръст достигна 70%. Добра ли е за инвестиция тази цифрова валута? Журналистката Кейти Барлоу от Casino.org откри, че "в очите на федералното право, Биткойн е официално класифицирана като пари", но струва ли си инвестирането в тази нова валута в България? Преди да превърнете левовете си в Биткойн, нека разгледаме някои от потенциалните рискове.

Основният проблем с Биткойн е, че тъй като те не са прикрепени към никоя призната банка, парите се съхраняват в онлайн борси. Тези борси са уязвими на атаки и до момента има много хакерски атаки, които струват на инвеститорите хиляди и дори милиони долари. Без застраховка инвеститорите нямат право на обезщетение, като по този начин губят средствата си. Изследване, проведено от Тайлър Мур от Университета в Тулса, установява, че от създаването на Биткойн през 2009 г. до 2015 г. 33% от всички борси за Биткойн, работещи през този период, са били хакнати.

През същия период почти 50% от борсите за Биткойн затварят, което показва тревожна липса на стабилност в отрасъла. Много от тези борси бяха затворени не заради хакерство, а защото не можаха да работят рентабилно. Рентабилността е основен проблем за борсите за Биткойн, като много от тях не могат да генерират достатъчно обем, за да останат платежоспособни. Тъй като не съществува централна банка, регулираща емисиите на биткойни, е много трудно лица или дружества да се държат отговорни при възникването на загуби, което означава, че целият риск остава за собственика на биткойните.

Всичко това означава, че докато стойността на биткойните наскоро се покачи до почти 4000 щ.д. за 1 Биткойн, съществува голям риск при инвестиране в тази валута. Макар валутата да е увеличила значително стойността си през последните няколко години, не е налице гаранция, че няма да падне толкова драматично през следващите месеци или години. Съществуват и редица други цифрови валути, които навлизат на пазара, и е напълно възможно някоя от тях да замести Биткойн и да срине стойността му.

Като инвестиционна възможност Биткойн е само за тези, които са готови да поемат рискове. Биткойн променя стойността си по начин, който не е наблюдаван в никоя физическа валута, и макар че това може да доведе до големи печалби в краткосрочен план, дългосрочното й бъдеще е невъзможно да се предвиди.