Православната църква почита днес свети Климент Охридски

Православната църква чества днес празника на св. Климент Охридски, който е и патрон на Българската православна църква. Светецът е също така патрон и на най-старото висше училище в България - Софийския университет.

Празникът ще започна в 8 ч. в академичния параклис "Св. Климент Охридски" в Богословския факултет на СУ на площад "Св. Неделя" 19, където бе отслужена празнична утреня и божествена Света литургия. След службата литийно шествие се отправи към катедралния храм "Св. Александър Невски", където за поклонение са изложени част от мощите на св. Климент Охридски, донесени от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. 

В 9,30 ч. в "Св. Александър Невски" патриарх Неофит, гръцкият митрополит Пантелеймон и архиереи от БПЦ отслужват празнична литургия.

В 10.15 ч. Академичният съвет на Софийския университет, начело с ректора проф. Анастас Герджиков, поднася венец пред паметника на Св. Климент Охридски.

Академичното тържество за празника започва в 10,30 ч. в аулата на СУ. Открива го проф. Иван Илчев, а ректорът проф. Герджиков отправя поздрав към академичната общност за празника. проф. д-р Климентина Иванова от Факултета по славянски филологии произнася академично слово на тема "Духът на св. Климент и св. Климент в нашата духовност".

Тържеството продължава с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2014 г. насам.

Св. Климент Охридски е почитан като един от най-значимите автори на старобългарски език. Ученикът на братята Кирил и Методий е наричан от средновековните византийски автори "пръв епископ, който проповядвал на български език". Смята се, че той е първият, който въвежда кирилицата вместо глаголицата на Светите братя.

Той е един от най-значимите автори на старобългарски език - пише жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се посочват от 15 до 50 негови съчинения.

В "Краткото житие" се казва, че той "измислил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил". Затова обикновено се смята, че той въвежда и кирилицата, макар че е по-вероятно тя да се развива постепенно под силно византийско влияние в Преславската книжовна школа в началото на Х век.