Корпоративно търговска банка (КТБ) има отношения с множество фирми в страната и става дума за засегнати от затварянето й десетки хиляди души, добави Тренчев

Заради поставянето под особен надзор на КТБ страдат много хора – вложителите, фирмите, които оперират със средства и плащат заплати чрез банката, както и служителите на самата банка, които имат затруднения да получават своите възнаграждения. Това мнение изрази пред Би Ти Ви президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Той заяви, че си има законов път, по който КТБ може да бъде оздравена, но това по никакъв начин не трябва да става с държавни пари

Виж още: Стив Ханке: БНБ трябва сама да си оправи кашата

Според синдикалния лидер на първо място трябва да се даде възможност на акционерите в банката да покрият евентуалните липси в нея. Тренчев отбеляза, че колкото по-дълго се бавят мерките и решенията за оздравяването на КТБ, толкова по-лоша ще стане ситуацията.

Тъй като проблемът е много голям и синдикати, и работодатели стигнахме до заключението, че трябва да се формира екип, неангажиран политически и икономически, който да изготви план и предложения как да се излезе от ситуацията и банката да заработи. Такъв план беше изготвен, добави Тренчев.

Виж още: Експертният консултативен съвет предлага брейди сделка* за КТБ

Междувременно вложителите в КТБ отново излизат на протест пред сградата на БНБ. Те настояват за незабавното й отваряне, както и за нейното оздравяване, съобщи "Дарик". Вложителите обвиниха в бездействие и дискриминация БНБ заради неравното третиране при подкрепата за банките. 

Близо 5000 души вече членуват в една от фейсбук групите, които настояват КТБ да бъде отворена незабавно.

Припомняме, че след решение на управителния й съвет в петък БНБ реши да разреши частична дейност на КТБ, свързана с погасяването на взети от нея кредити.