Изграждането на система за домашно видеонаблюдение първоначално звучи като трудна работа за обикновен човек.

Повечето бизнеси и частни собственици, които искат да обезопасят търговските си обекти, промишлените сгради или офисите си, използват услугите на специалисти или фирми, които да инсталират камерите и съпровождащите системи. Но тази услуга се заплаща.


В днешно време, инсталирането на домашно видеонаблюдение е по-лесно от всякога, и дори човек с базов опит в техниката може да извърши монтажа, стига да има нужните инструменти. При наличие на добре подготвен план за инсталация, самата процедура е лесна.


Има няколко основни стъпки, които трябва да следвате, ако искате да постигнете успеваемост в задачата. Освен инструкции, ще се нуждаете и от определени материали за извършването на свързването.

Как да планираме инсталацията на система за домашно видеонаблюдение

Първата и най-важна стъпка в инсталиране на техника за домашна сигурност е планирането. За да се избегнат ненужни разходи и преповтаряне на всички процедури, е добре преди да се започне работата да има ясна идея как и къде ще се монтират камерите, и как ще бъде осигурена връзката с интернет.

Стъпките на планиране са следните:

1. Разгледайте помещението или района – за да се изготви план, е нужно, първо, да измерите целия район и всички домашни помещения, които искате да бъдат под видеонаблюдение, както и ъглите от които се вижда най-добре. Проверете кой рутер или контакт ще ви бъде нужен и дали ще е възможно да се свържете с тях от избраните позиции на устройствата.

2. Изберете модела на камерите – след като сте добили представа как ще изглежда мрежата на кабелните трасета, втората най-важна стъпка е да се избере правилния модел камера. Има голям брой разновидности, които се различават по качество, размер и функция, затова помислете кой тип би отговарял най-добре на изискванията на новата система. Най-съществената разлика, която трябва да се вземе предвид, е начина им на захранване и свързване с интернет, защото това ще повлияе на това къде може да се монтират успешно.

3. Подгответе нужните инструменти – когато сте избрали модела на устройствата, ще знаете какви инструменти ще са нужни за техния монтаж. В повечето случаи, ще Ви е нужен перфоратор за направа на съответните отвори в стената или тавана, където възнамерявате да монтирате устройствата. В случай, че се налага да се прокарват кабели през стената, ще са нужни и по-специализирани инструменти.

4. Изберете как ще управлявате системата – след като всичко друго е готово, трябва да се избере най-удобния и ефективен начин да се управлява системата. Повечето камери идват в комплект със софтуер за наблюдение, който работи или от компютър или от смартфон. Много модели имат и двете опции, затова трябва да изберете от къде ще управлявате системата и да подготвите въпросното устройство с нужния хардуер и софтуер;

Това да изберем правилния модел камера понякога не е лесно, защото на пазара има голям избор от различни спецификации и функции. Ще откриете популярни търговци на Българския пазар, които предлагат множество типове устройства за домашно видеонаблюдение, споделят експертите от Kassaba Systems. За да изберете правилното устройство, консултирайте се с изготвения от вас план, за да сте сигурни, че моделът отговаря на всички домашни условия и нужди.

домашно видеонаблюдение

Как да монтираме камера за видеонаблюдение

След като сте подготвили плана и устройствата, самата инсталация е лесна и отнема само няколко стъпки:

1. Прикачете стойката – камерите се закачат на стената със стойките си, който се дюбелират в нея. Тук може да се наложи на се ползват и подходящи за съответния модел влагозащитени основи, в който се поставят кабелните връзки.

2. Свържете устройството със захранването и интернет – тук, в зависимост от това дали е жична или безжична, можете да го свържете или с кабел към рутера или с Wi-FI.

3. Направете съответните настройки – След монтажа и присъединяване към кабелите е необходимо да направите настройки на дата, час, вид на запис (постоянен или при движение), както и на редица параметри на изображението, ако е необходимо: контраст, яркост, острота на цветовете, WDR и много други.

4. Тествайте дали работи – след като всичко е готово, само остава да проверите дали устройството работи, и дали видеото се предава на живо в приложението.

Как да управляваме и поддържаме системата си?

В днешно време хората постоянно използват телефоните си както в ежедневието, така и за работа. Най-лесният и удобният начин за управляване на малък брой домашни камери за видеонаблюдение, е чрез използване на приложение за смартфон. Всички модерни камери идват с инструкции как да се инсталира съответното мобилно приложение, как да се добавят устройствата към него и какви настройки са необходими, за да се предава картината на живо по всяко време и къде да се съхраняват направените записи.

Когато имате по-голяма мрежа от устройства може да е нужна по-надеждна и стабилна система за управление и съхранение на записите. Тогава, по-добра опция може да е използването на компютър със софтуерна програма за домашно видеонаблюдение или употребата на DVR / NVR в зависимост от използваната технология. Обикновено, устройствата идват в комплект с определен софтуер. Повечето производители предоставят и възможност за запис на клауд, но това е платена услуга, а не еднократна инвестиция, като закупуването на DVR или NVR.