Според вицепремиера Томислав Дончев тепърва ще се обсъждат спорните промени в пенсионната реформа

"Участието на Реформаторския блок в управлението на страната е важно точно в такива момента. Сега ще стане ясно има ли нещо скрито, или натискът на Реформаторския блок за коригиране на промените в пенсионната система ще даде резултат". Това заяви депутатът на реформаторите Гроздан Караджов пред Нова телевизия.

Изказването на Караджов е по повод приемането на поправки, свързани с преместването на парите от частните пенсионни фондове в НОИ. По време на гласуването им в парламента Реформаторският блок, АБВ и Патриотичният фронт, партньорите на ГЕРБ в правителството, не ги подкрепиха, но въпреки това те бяха приети благодарение на гласовете на ДПС.

Караджов заяви, че не може да си отговори на въпроса защо се правят промените в пенсионната система, без да е направен подробен анализ преди това. Той допълни, че от РБ настояват за такъв анализ.

Фондовете и реформаторите

На въпрос дали на Реформаторския блок не се плаща, за да бъдат защитници на частните пенсионни фондове, народният представител отговори:

"Ние сме млада формация, не сме свързани с лобистки интереси, никой не ни плаща да защитаваме частните фондове", бяха думите на Караджов.

Караджов допълни, че блокът има подкрепата на АБВ и ПФ по този въпрос.

"Бойко Борисов и Радан Кънев се разбраха Министерски съвет да не издаде Наредба за прилагане на приетия закон, докато не се изяснят позициите на партньорите. Вариантите са два – или да се промени закона или наредбата да бъде така направена, че да не се нарушават правата на българските граждани", каза още депутатът от Реформаторския блок.

Липса на вяра в Комисията за финансов надзор

Той уточни, че ако има нещо, което да безпокои правителството в отношение на частните пенсионни фондове, то трябва да бъде сложено на масата.

"Нито аз, нито гражданите вярваме на Комисията за финансов надзор, но това е най-доброто, което имаме налице и можем да използваме за проверка на частните пенсионни фондове", каза Караджов. Причината за недоверието към комисията се дължи на пасивността й в казуса с КТБ, посочи той.

Попитан дали реформаторите биха подкрепили искането на БСП за сезиране на Конституционния съд, Караджов обясни, че тече процес на диалогов режим и ако той не даде резултати, то от блока ще се обърнат към КС.

Малко преди Гроздан Караджов в сутрешния блок на Нова телевизия гост беше вицепремиерът Томислав Дончев, който говори по същата тема.

Тепърва ще се решават нещата

Той коментира, че предложението е събрало критики в три посоки - начина, по който е взето – бързо, второ - лимитирания срок ограничава правата и трето – реверсивността (прехвърляйки се от фонд във НОИ, дали имате право да направите обратното).

"Упрекът, е че решението е взето прекалено бързо – само за една седмица, е основателен, но не съвсем. Разработвайки предизборната програма, подобно решение беше дискутирано. Но когато говорим за промяна, тя може да касае реверсивността", добави Томислав Дончев и подчерта, че най-важното е, че всяко лице ще има възможност да избира.

Виж още: ГЕРБ и ДПС гласуваха скандалната промяна за пенсионното осигуряване

Относно набързо взетото решение в НС, вицепремиерът коментира:

"Решението действително е взето бързо. Не на висотата на тези стандарти, които обикновено изповядваме. Предвид ситуацията, ако се бяхме отдали на 4-месечна дискусия, сега щеше да е трудно или почти невъзможно каквото и да било решение да се вземе. Тук темата се оказа нервозна, имаше емоционални реакции от различни гледни точки, дори и опити за натиск", обясни още Томислав Дончев, но отказа да коментира какъв точно е бил натискът.

По думите му има уговорка следващите седмици да тече разговор по отношение на двете критики – да има промяна за по-дълъг срок лицето да избира, както и за реверсивността.